АКТАВИС – 60 години здраве и мощ

АКТАВИС има над 60 производствени площадки в целия свят (в България – в Дупница и Троян).

У нас фирмата е приемник на основаната през 1954 г. в тогавашния гр. Станке Димитров “Галенова фабрика”, където (искаме да припомним!) започва трудова дейност и работи дълги години най-известният създател на родни лекарства (над 20!) проф. Рахамин Шекерджийски, почетен гражданин на родната си Дупница, на която преди години дадохме и званието “Град на фармацията”. Заводът в Дупница инвестира близо 200 млн долара за периода 2000-2014 г. в изграждане на производствени дейности.

Затова тук вече се произвеждат 198 продукта от 105 продуктови семейства в 2379 опаковъчни презентации; в 6 млрд таблетки и капсули годишно; 7% от тях отиват за българския пазар, останалите 93% се изнасят в 59 страни по света (огромен скок в сравнение с 2000 г., когато съотношението е било почти равно – 48:52%! Това прави фармацевтичния завод в Дупница един от най-големите в Европа по рода си.
60 са търговските дружества на АКТАВИС по света, най-вече в САЩ и Канада, но също и в Южна Америка (предимно в Бразилия) и Австралия, Нова Зеландия, Мексико.

Най-важният лакмус за добра производствена практика – Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ без колебание дава положителна оценка на българското фармацевтично производство на АКТАВИС от завода в Дупница. Сега в него работят 1140 души в т. ч. новоприетите през през последните 3 години 517; половината от всички тях са висшисти!
Може да се изброяват още много впечатляващи цифри и факти за дейността на АКТАВИС и по-специално – на завода му в Дупница, но по-важното е, че генеричните продукти, произвеждани тук, не се реимбурсират достатъчно от НЗОК и не се предписват в желаната и очаквана степен от българските лекари.

Вярно е, че рецепти относно лекарското изкуство не може да се правят; всеки лекар сам преценява какво лечение да предпише на своя пациент и доколко то ще му помогне. Но икономическото мислене все още е далече от колегите. Генеричното производство осигурява в България работа на общо 15 000 наши сънародници! Ето защо трябва да му се създават облекчения или поне да не му се пречи. Крайно време е и да се намали поне наполовина, ако не – и напълно начисляването на ДДС върху лекарствата.

А ето и един странен факт: заводът в Дупница плаща 150 000 лв годишен акциз върху спирта, който използва за задължителното почистване на производствените инсталации (чиято търговска цена е само 20 000 лв!), а не за производство на аклохол, както упорито го таксуват!! За жалост, това не може да бъде разбрано от чиновниците, които не освобождават завода от този странен акциз, който непременно трябва да отпадне!

Tags: ,

Comments are closed.