Писмо относно образование и физическа култура на Еньовден

ДО: Министъра на здравеопазването д-р Петър МОСКОВ

ДО: Министъра на спорта Красен КРАЛЕВ

ДО: Министъра на образованието проф. Тодор ТАНЕВ

 

Относно. 1. Въвеждане на задължително обучение по здравна и сексуална култура в училищата; 2. Провеждане на масови спортни прояви на Българския Ден на здравето 24 юни (Еньовден)

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА МИНИСТРИ,

 

1. Съгласно чл. 122 от Закона за здравето в училищата трябва да провежда обучение относно социално-значимите, инфекциозните и полово-преносимите заболявания, както и вредата от тютюнопушенето, алкохола, наркотиците и затлъстяването, а и също и предпазването от нежелано забременяване. Монографията ми “Здравна азбука” напълно покрива изискванията на този чл. 122 и е одобрена от Министъра на МОН (Заповед РД 09-362/26.02.2009 г.) като единственото учебно помагало по биология и здравно образование по тази тема. За съжаление, въпреки нееднократните настоявания на журналисти и общественици за въвеждане на задължително обучение по нея в училищата и осезаемата нужда от това (50% от учениците ни пушат, 30% са затлъстели, с хипертония и предиабет; 20 000 са регистрираните аборти годишно, поне половината от тях – на ученички), то не е въведено. Знаете, че профилактиката, която винаги е обявявана за приоритет на националната здравна политика във всички партийни предизборни програми, започва именно със здравната просвета (промоция).

Затова ви предлагаме да я въведете задължително, в името на здравето на подрастващите, а и като съвсем евтин и  високо ефективен елемент от действителната реформа в здравеопазването и образованието, за която толкова много се говори. Това ще предотврати много заболявания. Добре би било да се възстанови и въвеждането на утринната физзарядка преди започване на занятията.

2. Преди 3 години, съвместно с БЛС и Предаването “Здравословно”, в смолянското с. Могилица, по време на провеждането на традиционния Родопски здравен Събор, обявихме Еньовден, 24 юни, за Български Ден на здравето (по аналогия със Световния Ден на здравето), което е уникално за ЕС. От тяхно име предлагаме той да се отбелязва в София и възможно повече общини чрез спортни прояви (щафети, колоездачни и лекоатлетически надпревари, кулинарни изложби на здравословна храна, нощен маратон), както и със здравни викторини.

Tags: , , ,

Comments are closed.