VIII Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация Хасуми-България

Темата на срещата тази година беше: Заедно в контрола на рака: имунология, вируси, природни средства. Заседанията се проведоха на 24 и 25 октомври в аудитория „Амброаз Паре“ на Университетския телекомуникационен ендоскопски център към Медицински университет-Плевен.

Фондацията получи покана от Ректорското ръководство научната проява да бъде част от честванията на 40 годишнината от създаването на Медицинския университет-Плевен. За поредна година срещата бе организирана заедно с Отделението по медицински науки на Българската академия на науките, като беше посветена и на 145 годишнината от създаването на БАН. От проведените до този момент 8 срещи на МИФ Хасуми-България, 7 са били организирани съвместно с БАН.

В работата на срещата тази година участваха акад. Атанас Атанасов, акад. Благовест Сендов, акад. Богдан Петрунов и  акад. Евгени Головински. Участие взеха също и други видни учени от медицинските университети и клиники от София и страната, млади лекари, студенти – от България, Япония, Индия, Великобритания, Кипър и пр.

Залата се оказа тясна за желаещите да чуят изявените лектори от България, Япония, Германия, САЩ – на моменти слушателите в залата бяха над 100.

Преди откриването на срещата се състоя церемония по удостояването на д-р Кеничиро Хасуми (основал Фондацията в България през 2006 г.) с титлата „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Плевен.  Ректорът, проф. д-р Славчо Томов, подчерта, че Академичният съвет единодушно е взел това  решение заради изключителните му научни постижения и принос в областта на имунологията, имунологичната терапия на рака и разработването на терапевтични противоракови ваксини. Значение има и фактът, че д-р Хасуми за 3-ти пореден път участва в среща на Фондацията именно в МУ-Плевен, с цел да запознае академичната общност с последните достижения в своята научна област.

Първата пленарна сесия, последвала церемонията, бе тържествена и посветена на изследванията на д-р Хасуми, който произнесе академична лекция на тема за дендритните ваксини и как да бъде постигнато пълно въздействие с тях при лечението на рак в напреднал стадий. Модераторът, проф. д-р Иван Черноземски (председател на Настоятелството на Фондацията), подчерта, че изследването на д-р Хасуми показва  най-съвременните и перспективни тенденции в лечението на рака. За интереса към тази важна тема е показателно, че авторът отговори на над 10 въпроса, зададени от аудиторията (вкл. от няколко студента).

Една от пленарните сесия беше свързана с актуалния проблем за превенция на рака чрез природни средства – модератори бяха акад. Атанас Атанасов от Съвместния геномен център, София и акад. Богдан Петрунов от НЦЗПБ.

Пленарната лекция бе изнесена от акад. Атанасов и бе посветена на природните продукти и човешкото здраве. Проф. Кирил Фърцов от Съвместния геномен център се спря на своите химически и фармакологични проучвания върху биофлавоноиди, извлечени от червени вина, джибри и лозови листа. Доц. Венцислав Бърдаров от асоциация „Заедно“ говори за изследвания на медицински растения и по-конкретно за  билката котешка стъпка и нейните потенциални лечебни свойства. Доц. Красимир Русанов от АгроБиоИнститута, София, се спря на възможностите за медицинско приложение на розовото масло, основавайки се на фармакологичните му свойства. Доц. Ивелин Панчев от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ запозна аудиторията с българския традиционен млечен продукт „Столетник“, като обсъди възможностите този продукт да бъде в основата на редица функционални храни. Темата за ин-витро активността на екстрактите от диви плодове (ягоди, малини, боровинки и пр.) разгледа доц. Илиан Баджаков от АгроБиоИнститута, София.

Млади учени от МУ-Плевен, Националната хематологична болница и „Натстим“ представиха постерни презентации на свои научни разработки.

Особен интерес предизвика специално предаваната за срещата в 3-D формат операция, извършена от проф. д-р Григор Горчев с робота Da Vinci на пациентка с рак на яйчника. Операционният екип бе в Областната болница „Д-р Георги Странски“, а участниците в срещата наблюдаваха по специално изградена цифрова връзка от зала „Амброаз Паре“. Модераторът, проф. д-р Славчо Томов, подчерта, че ръководството на университета вижда в роботизираната хирургия и по-конкретно в демонстрирането на операции важен елемент от учебния процес на бъдещите лекари.

Проф. Томов покани присъстващите да участват  в церемонията по удостояването на проф. д-р Харалд цур Хаузен също за „Доктор хонорис кауза“ на МУ-Плевен. Проф. цур Хаузен е Нобелов лауреат по медицина (2008 г.) за откритието, че човешкият папиломен вирус причинява рак на шийката на матката. Проф. Томов изтъкна, че инициативата за удостояването е възникнала по време на 7-та среща на МИФ Хасуми-България в МУ-Плевен и е била подкрепена от акад. Петрунов и проф. Черноземски.

По общо мнение на участвалите в 8-та Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация Хасуми-България, тя се е превърнала в значима науча проява, на която са се зародили интересни идеи и отправни точки за нови научни сътрудничества и разработки.

По време на срещата д-р Хасуми и проф. Томов засадиха 2 японски вишни – сакура, в двора на Университета, за да се отбележи юбилеят и с очакване на добри бъдещи съвместни изяви. Преди това в София – пред блок 23 на БАН, акад. Благовест Сендов и г-н Тошийа Иизука от фондация Хасуми-Япония също засадиха 2 японски вишни, като символ на близо 10 годишната дейност на фондацията в България.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.