Прочетено

“Печалбарството и обръщането на пациента в торба с пари е генералният проблем на нашето здравеопазване и в отношението лекар-пациент. Печалба от здравето на хората е малко гадно да се изкарва. Затова поддържам идеята на министър Москов държавните болници да не бъдат търговски дружества и задължително въвеждане на Здравна карта.”

Ексминистър д-р Мирослав Ненков, , ТВ7

Коментар. Напълно сме съгласни с това мнение и препоръката за задължителна Здравна карта; по тези теми сме писали нееднократно. Най-после един държавник да заяви, че ще се заеме с тях. Ние ще го подкрепяме. “Здравето е стока!”, бяха кресливите писъци на баш-реформаторите в зората на т. нар. българска демокрация. Видяхме докъде я докараха: до пълен крах и тотална липса на доверието между лекари и пациенти – условие, без което не може да се извършва добър диагностично-лечебен процес.

“Болният се гледа в очите, а не в ръцете. Лекар гладен не е останал!”, ме учеше навремето баща ми.

Вярно, добрият лекар трябва да е най-високо платеният човек във всяка една уважаваща себе си и народа си държава. Но не и чрез рекет, използвайки затрудненото му (и безпомощно!) положение. Останалото е мародерство. Но къде е обещаваното от 25 години остойностяване на лекарските дейности, което ни се обещаваше от същите тези кресльовци, при все, че те тогава бяха и ръководители на съсловната ни организация?

Преди 2 години организирахме в Смолян Нац. Среща по обществено здраве “Проф. Тошко Петров” на мета именно “Човеколюбие”. Тогавашните ръководители на МЗ и БЛС не проявиха никакъв интерес към нея. Ще я организираме напролет пак!

Tags: , ,

Comments are closed.