В НЦЗПБ: Една безсънна нощ, която успокои България

Вестта за заподозрения в носителство на страшния вирус Ебола човек разтревожи цяла България.

Трябваше по най-бърз начин да стане ясно дали това е жестоката истина. Още повече, че десетки колеги, били в контакт с този мъж, вече бяха поставени под карантина.

Истината трябваше да бъде установена от лъчезарната крехка проф. Ива Христова, зав. Националната референтна лаборатория по векторни (трансмисивни) инфекции. Само седмица преди това, без да ѝ влиза в задълженията, по собствена инициатива тя установява връзка със съответните европейски структури и придобива реактив за установяване на РНК на вируса чрез електрофореза.

В една безсънна нощ, в която – без преувеличение – цяла България се тревожи, проф. Христова и главните ѝ асистенти Ива Трифонова, биолог и д-р Николай Кълвачев, както и другата биоложка Елица Панайотова, работят, за да установят малко след 03 ч., че пробата е отрицателна! Ако не бяха те, истината щеше да бъде установена в европейска лаборатория, но след 4-дневно чакане и скъпо заплащане.

Успокоителната вест се съобщи рано сутринта по Програма “Хоризонт” на БНР от директора на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев, който не пропусна да даде съвет към всички лекари да разпитват пациентите си с температура и кръвотечение дали не са били в Африка и с горчивина допълни, че тук работят най-слабо платените специалисти в здравеопазването.

Впрочем, само 5 часа по-късно те бяха отново на работните си места…

Така българската държава оценява най-ценните си кадри.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.