На вниманието на Министър д-р Петър Москов: Въвеждане на задължително обучение по здравна култура

ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ ПО ЗДРАВНА КУЛТУРА

 

 

На вниманието на Министър д-р Петър МОСКОВ

КОПИЕ: Министър проф. Тодор ТАНЕВ

КОПИЕ: Комисията по образование при 43-то НС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ДЕПУТАТИ И МИНИСТРИ,

Ще си позволим да Ви цитираме някои мъдрости.

“Бъдещето принадлежи на превантивната медицина. Тя, вървейки ръка за ръка с лечебната, ще донесе несъмнена полза за човечеството.” Пирогов.

“Страшна е не смъртта, а начинът, по който хората живеят преди нея.” Чарлз Буковски.

“Умният лекува болестта навреме, а мъдрият я предотвратява.” Китайска поговорка.

“Едно от първите задължения на лекаря е да образова масите, за да не стигат до приемане на лекарства.” Уилям Остар.

“Ако има народ, който да неглижира своето здраве, това сме ние, българите. Нашият народ е трудолюбив и работи без мярка, а в същото време се храни лошо, така щото в скоро време неговият организъм се съсипва. И действително той мре и то често пъти от най-нищожна болест, която той е запустил.

Най-голямата грижа и отговорност лежи на българския лекар и българския учител. Те трябва да се уловят ръка за ръка и задружно да почнат културната си работа между нашето невежествено население. Българският лекар трябва да даде на учителя ръководства по популярната медицина и хигиена, а този последният да я предаде на народа.” Сп. “Медицинска беседа”/1901 г.

“Целият стремеж на лечебното изкуство е насочено главно да предотврати заболяванията и това може да бъде постигнато чрез запознаване на населението с елементарните здравни правила на хигиената и диететиката и в общи черти – с анатомията на човешкия организъм, с каквато цел да се въведе в народните училища преподаване на упоменатите предмети. Без тези условия никакви разпореждания на правителството по санитарната част няма да бъдат изпълнени, никакви медицински правила – приложени в живота.”

Д-р Димитър Моллов, 1879 г.

“Est medicina triplex: servare, cavere, mederi.”(“Задачата на медицината е тройна: да пази, да предупреждава, да лекува.”), лат.

Вслушва ли се някой от съвременните организатори на здравеопазването и образованието в тези вековни мъдрости и в наставленията на нашите славни предци отпреди 115-135 години?

Та нали всяка партийна предизборна програма в частта си “Здравеопазване” твърди, че профилактиката й е приоритет? Е, нали тя започва именно със “здравната просвета”, за която толкова настояват те?

Още в средата на 19-тия век д-р Начо Планински (1847 – 1895), дипломирал се в Букурещ (1870) и веднага завърнал се в родния си град Стара Загора, започва да организира здравно-просветни кампании сред населението, сеещи здравни знания и насочени срещу недипломираните “лекари”-шарлатани; той пръв у нас въвежда въпросното понятие “здравна просвета”, намерено по-късно за остаряло и заменено от незнаен “реформатор” с чуждицата “промоция” (явно така звучи “по-авторитетно”; ние предпочитаме и предлагаме – “здравна култура”).

Най-после, през 2004 г., бе приет Законът за здравето, чл. 122 (1), когото нееднократно сме цитирали, гласи: “В рамките на утвърдените учебни планове се осигурява обучение на учениците по: 1. лична хигиена; 2. здравословно хранене; 3. здравословна жизнена среда; 4. здравословен начин на живот; 5. предпазване от инфекциозни болести; 6. здравни рискове при тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотични средства; 7. сексуално поведение, предпазване от полово предавани болести е СПИН и предпазване от нежелана бременност.”

И до ден днешен този чл. 122 от ЗЗ не е приложен в практиката.

Намираме, че сега, когато децата ни масово са затлъстели и обездвижени, употребяват алкохол, цигари и наркотици, голяма част вече имат и диабет и хипертония, а абортите сред ученичките надхвърлят 20 000 годишно, увеличават се и венеризмите, вкл. СПИН, е крайно време най-после обучението по здравна и сексуална култура да залегне в новия бъдещ Закон за предучилищното и училищното здравеопазване. Ето защо, Ви

ПРЕДЛАГАМЕ: в Раздел Трети “Цели на училищното образование”, чл. 6 (“Основните цели на предучилищното и училищното образование”) да се добави: “т. 10. укрепване на здравето чрез избягване на вредностите за него и придобиване на здравни знания, навици и култура, съгласно чл. 122 (1) от Закона за здравето.” Чл. 46 да се допълни с т. 6: “Всяко училище осигурява обучение в VIII-XII клас по здравни знания, навици и култура.”

Толкова ли е трудно?!? Или – “Мудно ходи нашто време”, както е казал Петко Славейков преди 150 години…

ПРЕДЛАГАМЕ Ви, също така, да приемете постановка (чрез допълнителна точка в ЗПУО или отделна Наредба на просветния министър), съгласно която:

“Училищните занятия сутрин започват с химна, вдигане на националното ни знаме и провеждане на физзарядка.”

Излишно е да Ви убеждавам в нуждата от насаждане не само на здравна и сексуална култура, но и на родолюбие сред децата ни.

Tags: , ,

Comments are closed.