БЛС: Нужно е обновление!

Българският лекарски съюз е създаден през 1901 г., по инициатива на хирурга д-р Петър Ораховац. Далеч преди това, през 1885 г., варненските лекари се обединяват в свое сдружение; после – и лекари от други градове; тнака е възникнала необходимостта от общонационално обединение. Целите на първоначалния Лекарски съюз са били подобряване квалификациятана медиците и здравно образоване на хората.

През 1948 г., по нареждане на Антон Югов, БЛС е разпуснат незаконно, без свикване на Събор, а лекарите са насилствено набутани в новосъздадения Профсъюз на санитарно-хигиенните работници, заедно с… теляците и бръснарите.

Далеч преди 10 ноември, акушер-гинекологът проф. Димитър Радонов, в интервю по “Всяка неделя” призова за възстановяване на БЛС. През 1988 г. той събра подписите на още 3 човека – проф. Емил Стоянов, анестезиолог, д-р Любен Астинов, хирург и моя милост, в декларация в този смисъл. След 10 ноември започна да ни събира (идваха още 15-тина души, между които – Атанас Щерев, Милан Миланов, Любомир Куманов, Триас Мавроматис и др.), стояхме до полунощ, за да умуваме върху Устава. И на 13 януари 1990 г. в Аулата на Центъра по хигиена се проведе първото Учредително събрание за възстановяване на БЛС. Залата беше препълнена, ентусиазмът бе много висок, подобен на първите демократични митинги

Сега би ли било възможно подобен ентусиазъм?

Изключено. Днес разочарованието на всички българи от политиката, независимо – обществена или съсловна, по всякакви линии, е огромно. Видя се, че основната цел на всевъзможните ни т. нар. ръководители е най-вече личните облаги. От редиците на УС на БЛС излязоха не един и двама министри и зам.-министри, както и управители на НЗОК, но от кого ли не се разочаровахме.

Tags: , , ,

Comments are closed.