Бягат в чужбина!

Новият председател на БЛС д-р Божидар Нанев изнесе тревожният факт, че колегите масово напускат Родината (само за първото 3-месечие – 150!) и отиват да работят в ЕС, предимно в Германия, Англия и Франция, където са заплатени неколкократно по-добре.

До края на т. г. се очаква броят им да надхвърли 500…

Вече съвсем остро се чувства недостиг на анестезиолози, патоанатоми, педиатри и вирусолози. В най-скоро време ще се озъртаме също и за хирурзи и психиатри; за медицински сестри – да не говорим, те скоро ще бъдат записани в Червената книга на изчезващите видове… Те също предпочитат тежката чужбина дори и като частни болногледачки, защото материално също са чувствително по-удовлетворени.

Под въпрос в най-скоро време ще бъдат и преподавателите в предклиничните дисциплини в МУ: анатомия, хистология, физиология, патофизиология, патоанатомия и пр. Възнагражденията в тези катедри са най-ниските вероятно в света.

Е, социализмът отдавна умря; икономиката ни стана пазарна и вече никой не иска да работи за жълти стотинки и потупване по рамото. За съжаление, силно се комерсиализира и уж хуманната медицина.
Бъдещите министри на финансите, на просветата и на здравеопазването доста сериозно трябва да се замислят по въпроса: искат ли да бъдат обвинявани като гробокопачи на българската медицина? 

“Много са проблемите, които свидетелстват за изостаналост, но най-тежките са бедността, здравеопазването и образованието.”

Павел Писарев,
в. “Земя”/16 април 2009 г.

“Когато си магаре – самари много…”

Родопска поговорка

Tags: , ,

Comments are closed.