In Memoriam!

Д-р Кънчо Марангозов, 71-год., дългогодишен зав. АГ-отделение и директор на Окръжна болница – Бургас, бивш депутат.

Беше мъдрец, винаги колегиален, добронамерен и сговорчив, но непримирим към безотговорните и некадърните.

Ще цитираме негови мисли, с които сме напълно съгласни:

“Здравният закон е заблуда”.

“Здравноосигурителната система е митология.”

“Кабинетът “Костов” лиши хората от медицинска помощ. Здравната система претърпя срив и лиши населението от достъп до лечебно заведение. Социалната цена на т. нар. здравна реформа е изключително тежка за българския народ.”

“Невъзможно е една-единствена казионна съсловна организация да решава всички проблеми на съсловието.”

“Достойното заплащане на лекарската професия е много важно нещо, но, за жалост, всичко се комерсиализира- а това води и до демотивация, до нарушаване ценностната система на медицината и съсловието. Лекарската професия е изкуство, не търговия.”

“На калпав моряк водораслите му пречат.”

“България си има Конституция, която забранява задължителното членуване в каквато и да е организация. Несъстоятелно е приравняването между задължителното членство в БЛС и в Адвокатския съюз. Един юрист може да бъде съдия, прокурор, нотариус, следовател, юрисконсулт и без да е член на Адвокатския съюз. Но ако един лекар не е член на БЛС, не може да измери и едно кръвно. Апологетите на ЗСОЛС обичат да повтарят/ “На пазар като на пазар.”. Не, Медицината не е пазар! Здравето и животът на човека не може да се поставят на сергия заедно с доматите и картофите. Човешкият живот не е стока!”

“Бюджетът за здравеопазването е импотентен.”

“Пациентът сега е безгласна буква.”

“Здравната реформа е пълен провал, поредица от законодателни дивотии. Тя помете и докторите, и пациентите. Напълно невротизираха българина.”

“Днес лекарите се прекланят не пред Хипократ, а пред финикийските знаци.”

“Лекарствена политика? Има ли я, с това зловещо увеличение на цените?!”

“Чл. 171, ал. 1, т. 3 от ЗЗ следва да отпадне. Недопустимо е на лица със средно образование, положили изпит само по анатомия, физиология и обща патология, да им се разреши да диагностицират и лекуват. Тогава за какво е лекарската професия, за какво е специализацията в медицината? Не бива да се допуска унижаване на лекарското съсловие! Известно е, че по време на криза изникват много алтернативни, екстрасенски и т. н. “методи”, прилагани от лаици, самозванци и откровени мошеници. Разгледано в деонтологично-правен аспект как ще се определи наказателната отговорност и каква ще бъде тя при увреждане на здравето или смърт, което е реалност и днес? Алтернативни методи следва да се прилагат само и единствено от лекари!”

“Болниците са недолюбваните деца на НЗОК.”

“Лечението окончателно се превърна в бакалска стока.”

“Законът за здравното осигуряване е като бившият чл. 1 от Конституцията на НРБ: една каса, един Лекарски съюз, задължително здравно осигуряване. По днешната Конституция (чл. 52, ал. 1) гражданите имат право на него, но то не е задължително. Синдикатите в началото протестираха, но като влязоха в управителните органи на НЗОК – млъкнаха. НЗОК трябваше да бъде автономна от НОИ. Играта е ясна: колкото по-малко хора се месят в разпределението на средствата, толкова повече изгода за тях…”

“Непосредствено след създаването на НЗОК и РЗОК започна безумно харчене на пари. Поръча се и централна информационна система, където потънаха десетки милиони. Тя липсва и до днес.”

“Здравните вноски се събират от НОИ, за които той получава 3% комисиона от тях…”

“В България на глава от населението се харчат 154 долара. В Швейцария – 2500, в Германия – 2800, в Унгария – 840, в Чехия – 1030, в Полша – 557.”

“Въведоха невъобразима бумащина. Лекарите повече време пишат, отколкото преглеждат и лекуват.”

“Болният по КП трябва да има минимален престой в болницата. При смърт или изписване преди този срок, НЗОК не плаща. Комантарът е излишен.”

“Изведнъж хоспитализациите по болести, включени в КП, се увеличи многократно. Появи се фиктивна “заболеваемост”.”

“Най-много пари НЗОК харчи за лекарства. В Полша цените на лекарствата са 5 пъти по-ниски от българските. И въобще, в цяла Европа, лекарствата са по-евтини, отколкото в нашата най-бедна в ЕС страна. Български парадокси…”

“Всички големи болници са с огромни седемцифрени дългове. При такива резултати търговските дружества фалират.”

“Хиляди села (а и малки градчета) са лишени от лекарска помощ.”

“Квалификацията на лекарите е изоставена в ръцете на самите лекари. На собствени разноски.”

“Днес има бум от изследвания. Причините са две: комерсиални и липса на достатъчно квалификация.”

“Профилактиката в България е забравено добро минало, липсващо настояще и очаквана бъдеща утопия. Днес тя се провежда и организира само от НПО.”

“Липсва координация мъжду извънболничната и болничната система, което води до опасност за здравето на хората.”

“В много психиатрични заведения положението е ужасяващо! Просто те са изолатори за смъртници.”

“В България бедността води до болести, а болестите – до бедност. Порочен кръг, скъздаден от политическата система, от който няма измъкване.”

“Днес нито една управляваща политическа сила не се занимава с качеството на живота, особено на болния човек.”

“В България мипсва адекватна здравна политика, потвърждават го фактите: последно място по средна продължителност на живота, но първо – по обща и детска смъртност и от сърдечно-съдови заболявания.”

“Невидимата ръка на пазара няма милост.” Казал го е Адам Смит. НЗОК въведе див и варварски лекарствен капитализъм. И увеличи парсонала си многократно…”

“Лекарската професия и в днешното меркантилно време не бива да е служба, а служене, литургия!”

 

Нека да отслужим литургията “помен” за незабравимия колега и човеколюбец д-р Кънчо Марангозов!

Бог да го прости!

Tags: 

Comments are closed.