Деканът на Факултета по медицина към МУ е новият председател на Лекарския съюз във Варна

Началникът на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница „Св. Марина“ проф. д-р Радослав Радев е новият шеф на Лекарския съюз във Варна. Изборът се проведе на днешното отчетно-изборно заседание на Колегията в зала „Пленарна“ на Община Варна.

Проф. Радев поема ръководството на регионалната структура на БЛС, след като изтекоха двата мандата на досегашния председател д-р Светлин Митев. Новият шеф ще има трима заместници. Управителката на ДКЦ II “Св. Иван Рилски” в кв. „Аспарухово“ д-р Татяна Аврамова ще отговаря за специализираната извънболнична помощ, проф. Валентин, директор лечебно-диагностична дейност в УМБАЛ “Св. Марина“ поема въпросите, свързани с болничното лечение, а д-р Атанас Константинов ще се занимава с проблемите на първичната медицинска помощ.

На отчетното си събрание варненските лекари се обединиха около идеята да заявят активна позиция при важни за здравеопазването в страната решения и законопроекти. Ще се работи активно и за по-тясно сътрудничество с медиите.  „Лекарите във Варна трябва да предлагат и становища по законодателни промени, свързани с реформата в здравеопазването, която е най-важна за страната в момента“, каза пред Радио Варна проф. Радев.

Проф. Радослав Радев е роден през 1953 г. в град Бяла, Русенски окръг. Освен началник на Клиниката по гръдна хирургия в болница “Св. Марина” е и декан на Факултета по Медицина във варненския Медицински университет. Възпитаник е на русенската Математическа гимназия и на Медицинската Академия в София. Започва кариерата си от хирургическото отделение в Толбухинската окръжна болница през 1979 година.Членува в Онкологичния комитет към болница “Св. Марина” и в над 80 професионални и научни организации. Сред тях са Европейските асоциации по ендоскопска и гръдна хирургия, и Европейската Тироидна Асоциация.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.