Съобщение от Съюза на писателите-лекари в България

След няколкогодишно прекъсване поради трудните политически и финансови условия в страната, Съюзът на писателите-лекари в България възобновява дейността си. На изборно събрание, проведено в средата на миналата година, за председател бе избран проф. Златимир Коларов, за зам. председател поетесата д-р Лилия Панова, а дългогодишният председател д-р Фани Цуракова – за почтен председател. Съюзът бе преригистриран като сдружение с нестопанска цел за обществена полза. Основната цел на  Съюза е:

1. Да подпомага опазването, изучаването, развитието и популяризирането на българското литературно наследство като част от световното културно наследство и по-специално произведения и дейност на писатели-лекари и изобщо творчеството на медици – лекари, фелшери, медицински сестри.

2. Да изследва и популяризира живота, дейността и творчеството на Димитър Димов и автори писатели и поети медици, културни дейци, преводачи и журналисти в България.

Предстои пререгистрация на членовете на Съюза. За целта е нужно редовните членове да представят следната информация: трите имена, адрес за кореспонденция, телефон и Е-майл, снимка, автобиография, която да включва житейски, професионален и творчески път, библиография, награди и отличия на хартиен и електронен носител (СD или флаш). Данните ще бъдат използвани и за съставяне през настоящата година на енкицклопедия „Кой кой е сред медиците-писатели и поети в България”.

Желаещите да кандидатстват за членове на Съюза трябва да бъдат настоящи или бивши медицински служители и освен горните данни да представят молба до председателя в свободен текст и по 2 екземпляра от книгите си за оценка от външен рецензент – изявен литературен критик, писател или поет. Книгите ще останат във фонда на „Националния литературен музей”. Членският внос е 24 лв. за година, изплатени на банковата сметка на Съюза:

IBAN: BG80UNCR70001522084897, BIC: UNCRBGSF, Урикредит Булбанк АД.

Пенсионерите са освободени от членски внос.

 

Адрес за получаване на творбите:

София – 1000

Ул. Георги Раковски, № 138

Национален литературен музей

За Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов”

 

Идеята на ръководството е възобновеният съюз да работи в тясно сътрудничество със Съюза на писателите в България и други литературни сдружения и общоности, тъй като автори – много, съюзи и сдружения – много, но литературата е една, една е и България, един е и нейния народ, на които трябва да служим безкористно с перото, познанията и с житейските си прозрения, морал и възгледи.

Мероприятията, които предвижда ръководството за настоящата година ще бъдат представени на сайта на Съюза, който през следващия месец ще бъде обновен. Първото сред тях е провеждането на традиционния литературен конкурс с раздели за поезия и белетристика на името на ДимитърДимов. Информация за конкурса ще бъде публикувана допълнително в литературни и интернет-издания.

От ръководството на Съюза на писателите-лекари в България „Димитър Димов”.

Tags: , ,

Comments are closed.