Проф. Игнатов: Университетските болници не бива да имат лимити

09.3.2015 г., zdrave.net, Бойко Бонев

Университетските болници не трябва да имат каквито и да е финансови лимити. Това каза пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов. Той отбеляза, че искането на тези лечебни заведения да се изплати всичко, което са изработили, е било отправено на среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Основанието за него е, че към тях се насочват за лечение най-тежките случаи, за които се изразходват най-много средства.

По думите му, министърът е казал, че болниците все пак ще получат 95% от изработеното през 2014 г., а не до 95%. „Защото до 95% може да е с един или два процента надолу. Освен това управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова беше определила за януари и февруари 82% за университетските болници и по 50-60% на областните, което как го е измислила, не знам. Няма как да стане това нещо”, заяви той.

За резултатите от срещата с министъра от асоциацията вчера изпратиха писмо до медиите. В него се отбелязва, че ръководствата на болниците са пожелали също така да бъде създадена методика за относителни тегла на медицински дейности. Проф. Игнатов обясни, че става въпрос за остойностяване на дейностите – нещо, което го има в целия свят и трябва да се въведе и тук. Той напомни, че у нас се говори за това от близо десетина години, но засега няма предприети никакви действия. По думите му, създаването на относителните тегла е работа на Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите.

По отношение на проблемите около онколекарствата проф. Игнатов коментира, че от 2012 г. на болниците е вменено да изписват таблетки за лечение на онкологично болните в амбулаторни условия. „Това не е наша работа, има си диспансери. За това нещо си има доболнчна помощ, към която трябва да се отнасят тези лекарства. При една болница с бюджет от 70 млн. лв., това е една седма част от бюджета й. Болницата от това не печели, има само разходи – обществени поръчки, аптека, рецепти и какви ли не други неща”, каза той. Професорът допълни, че онколекарствата за доболничната и болничната помощ съставляват около една трета от бюджета на една болница. Той обясни, че при бюджет от 75 млн. лв. за варненската „Св. Марина”, около 25 млн. лв. са за онколекарства, а за медицинска дейност остават около 52 млн. лв.

„Вчера д-р Румяна Тодорова накрая призна, че свръххоспитализациите в болниците са 5%, което е едно нищо. Това е в рамките на европейските практики. Обаче лекарствата три-четири пъти са надхвърлили стойността от преди две-три години. И това НЗОК го позволява”, заяви проф. Игнатов.

Той също така отбеляза, че в момента при лечението на онкологични заболявания се използват основно скъпоструващи оригинални лекарства. Той напомни, че по света това не е така, защото се използват основно генерици. „Трябва да има правила за едно онкологично заболяване с какво трябва да се лекува, с кой генрик. Ако пациентът иска оригинал, си доплаща”, каза професорът. Той също така посочи, че самите пациенти настояват да се лекуват с оригинални лекарства.

По думите му, лекарите също се страхуват да изписват генерици вместо оригинали, защото са подложени на натиск от пациентите. Проф. Игнатов коментира, че в момента ако лекарят откаже да изпише оригинал, хората веднага започват да го наричат убиец, с мотива че щом касата го предоставя безплатно, трябва да го изпише. Според него, когато това отпадне и хората започнат да се лекуват с генерици, нещата с разходите за медикаментите ще си дойдат на мястото.

Tags: , , ,

Comments are closed.