Акредитационния съвет на БЛС да бъде премахнат, предлага д-р Тодоров

20.4.2015 г., zdrave.net

Премахване на Акредитационния съвет като структура. Това е едно от предложенията на д-р Георги Тодоров от Русе за промени в устава на Българския лекарски съюз.

Миналата седмица от съсловната организация публикуваха няколко предложения за изменения в документа, предложени от Управителния съвет на БЛС, от столичната и от великотърновската колегия. Към тях сега са добавени и предложенията на д-р Тодоров, както и тези на д-р Милен Чолаков от Шумен.

Д-р Тодоров предлага още пренасяне на отговорности на всички колегии и тяхното включване в процеса на продължителното обучение, както и координиране на възможностите на колегиите за този процес и премахване на монопола на хабилитираните лица в него.

Друго от предложенията е определено от д-р Тодоров така: „Върховенство на БЛС и отказа ни да се колаборираме с НПО, създадени в частен интерес като СБМС, и ясното разбиране, че членовете на БЛС дължат един на друг всякаква подкрепа, включително и споделяне на знанията си, за да могат повече пациенти да ползват възмездно знанията ни и уменията ни, споделени между членовете на БЛС по ред и правила определени с устава.“

Той предлага още да бъдат премахнати възнагражденията на зам.-председателите на съсловната организация, като се запази само платената длъжност на секретаря и председателя на УС на БЛС.

Според д-р Тодоров е необходимо също така увеличаване на представителността на малките лекарски колегии. „Там, където има малко лекари, не означава, че вишегласието е демократично при представителството в Събора. Свързано е с броя на делегатите и кратността в предложението“, обяснява той.

Д-р Милен Чолаков пък предлага извънреден лекарски събор да може да се свиква и по искане на 2/3 от делегатите. „Делегатите са тези, които са овластени да взимат решения, а не само и единствено РЛК. Уставът позволява 2/3 от РЛК да имат правото да свикат извънреден събор, а тия, които пряко взимат решения по устава на БЛС – делегатите, нямат това право“, отбелязва той.

Друго от предложенията на д-р Чолаков е ако член на УС на БЛС подаде оставка, освобождаването му от Събора да става след задължително изслушване и дебатиране на мотивите за оставката.

С всички предложения можете да се запознаете на страницата на съсловната организация.

Tags: , ,

Comments are closed.