Когато нещо е свързано с лимит, то е несъвършено

Има две причини за напрежението в лечебните заведения. Едната е обективна и се дължи на грешки при изчисленията на бюджетите на някои болници от съответните РЗОК. Това заяви по време на блиц-контрола в здравната комисия вчера ресорният министър д-р Петър Москов.

„Една такава [причина], ясно идентифицирана, беше в онкологичната болница в Благоевград. Причината за напрежението, произтичащата от методиката там трудност на болницата, беше свързана с наистина формална грешка на районната каса при формирането на новите бюджети“, информира отново той. По думите му, тъй като и методиката, и дейността в лечебното заведение са нови, това е довело до объркването на РЗОК – Благоевград. „Т.е. има ясно заделен ресурс за това нещо. Това нещо е отчетено като неизпълнение на методиката. Т.е. не методиката е проблема, а неизпълнението й“, обясни д-р Москов и обеща корекция на проблема на заседанието на надзора на касата идния вторник.

„На други места, нека да бъда абсолютно откровен, причината за съществуването на определено напрежение е нежеланието на ръководствата по тези места да се разделят с практиките на управление досега“, заяви здравният министър и допълни: „И нека да бъда ясно разбран: никой, най-малко аз, ще поддържам тезата, че методика, свързана с твърди лимити, е добро решение. Неведнъж сме казвали, че това не са стъпки, разписани в концепцията, а са мерки до законодателното обосноваване на нужните промени.“ Той заяви още, че „когато нещо е свързано с лимит, то е несъвършено“ и обяви, че МЗ ще инициира частични промени в методиката за плащане на болниците, засягащи хемодиализата, ражданията и интензивното лечение, както и онколекарствата – промени, предложени миналата седмица от ръководството на лекарския съюз.

Конкретно по отношение на средствата за онколекарства пък министърът заяви, че проблемът с главоломното нарастване на разходите за тях ще се реши с приемането на промените в ЗЗО, които очакват приемане от здравната комисия. Те, по думите му, ще дадат на касата инструменти да ограничи влиянието на фармацевтичната индустрия върху начина, по който се структурират разходите на НЗОК. „Докато държавата и касата нямат инструмент за това нещо, няма да бъдат изписвани медикаменти от първа линия в онкологията“, заяви д-р Москов.

24.4.2015 г., zdrave.net

Tags: , , , ,

Comments are closed.