На вниманието на Министър д-р Петър Москов: Публикуване на учебното помагало “Здравна азбука” на сайта на МЗ; официализиране на ритуала при отбелязване на Деня на спасението

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

1. Предпазването от заболявания е далеч по-важно и несравнимо по-евтино от лечението им. Чл. 122 от ЗЗ изисква разпространението на здравни знания и навици сред учащите се. Това би трябвало да се прави и сред възрастните.

Предлагаме Ви в новия сайт на МЗ да се открие рубрика “Здравна библиотека” за разпространение на здравни знания и насаждане на здравни навици чрез публикуване на научно-популярни монографии. В тази връзка Ви предлагаме за поместване там нашето учебно помагало за здравна и сексуална култура, сертифицирано от МОН – “Здравна азбука”. В него разглеждаме на достъпен език, в пълно съответствие с изискванията на чл. 122 от ЗЗ, всички социално-значими, инфекциозни и полово-преносими болести, както и вредностите тютюнопушене, алкохол, наркотици, затлъстяване, и даваме съответните здравни препоръки.

 

2. Във връзка с наближаващото 11-то отбелязване на Деня на Спасението (15 август), създаден през 2005 г. и официализиран от МС (Решение № 1039, ДВ/20.12.2012), и с цел оказване почит към българите, загинали при спасяване на човешки живот (издирили сме и над 130 лекари), Ви предлагаме да организирате, съвместно с Началника на ВМА ген. Николай Петров, тържествена Заря-проверка на 14 август, както и да внесете в МС Допълнение към това Решение в смисъл уточняване на ритуала, за да стане той масов, както е на 2 юни. Това ще бъде и личен Ваш принос към историята на медицината.

Tags: , , ,

Comments are closed.