Световният ден на имунологията отбелязаха в МУ-Пловдив

Световният ден на имунологията – 29 април беше отбелязан в Медицинския университет в Пловдив. Проведоха се безплатни прегледи и консултации, без направления, на пациенти със съмнение за първични имунни дефицити. Те са правят от специалисти на Катедрата по Микробиология и Имунология в МУ-Пловдив.

„Има голям интерес към прегледите от страна на пациентите с имунни дефицити.”, съобщи ръководителят на Катедрата проф. Мариана Мурджева, зам. ректор.

Пред параклиса „Свети Георги” в  двора на университета лекари, преподаватели, представители на пациентски организации, съпричастни на имунологичните постижения през годините присъстваха на молебен за здраве.

„На този ден всички имунолози в света отбелязват значението на имунологията за развитието на медицината и биологията въобще, за диагностиката и лечението на редица заболявания с участието на имунни механизми – инфекциите, имунните дефицити, туморите, автоимунните болести, алергиите, трансплантационните и репродуктивните нарушения. Едни от най-епохалните научни открития през последните десетилетия са направени от имунолози-нобелисти – за фагоцитозата, комплемента, кръвните групи, имунологичната толерантност, Главния комплекс на тъканната съвместимост, контрола на имунната система, моноклоналните антитела, ролята на дендритните клетки в придобития имунитет.”, заяви още проф. Мурджева.

Tags: ,

Comments are closed.