Евангелска църква издържа лекаря на бежанския лагер…

Бежанската вълна, която залива бедната ни държавица, изисква специално медицинско внимание: не само от епидемиологична гледна точка. 8 са ХИВ-позитивните пришълци у нас през м. г.! Нищо чудно, ако открием и, недай си, Боже, болни от ебола, малария, туберкулоза, лепра, луес.

Разбира се, тези хора си нямат ОПЛ, а и едва ли са чували за нашата странна НЗОК, че да хукнат да си плащат здравните осигуровки в нея. В разкрития лекарски кабинет към бежанския лагер в Харманли работи една колежка, на която държавата отказва да ѝ плаща заплата. С това социално дело (какво друго, освен социална помощ, е една нашенска лекарска заплата) се е заела… Евангелската църква. Правилно прочетохте: Евангелската, не Православната! Хуманният жест е впечатляващ, защото ако решите да построите църква в родните страни на тези пришълци, те ще ви отрежат главата още след поставянето на първия камък… Но тази църква едва ли ще издържи повече от 2-3 месеца.

ЕС едва ли ще се трогне от проблема. Пак от бедния български народ ще се вземат жълтите стотинки за лекарската заплата. Колко ли още пришълци ще трябва да издържаме и осигуряваме със здравни дейности?

Tags: 

Comments are closed.