Успешно приключи конференцията „Наука за здраве” в МУ-Пловдив

Юбилейната конференция „Наука за здраве” приключи успешно. На нея бяха регистрани рекордните 582 участници и присъстваха световни имена и авторитети от цял свят.

„Това е нашата юбилейна научна конференция и досега никога не е провеждана подобна в нашия университет”, заяви проф. д-р Виктория Сарафян – зам.-ректор по „Научна дейност” в МУ-Пловдив.

Конференцията бе организирана по повод 70-годишния юбилей на Медицинския университет.

Сред гостите бяха 10 почетни доктори (доктор хонорис кауза) от България, Великобритания, Израел, Финландия, Франция, Белгия.  Участваха и учени от САЩ, Унгария, Румъния, Русия, Армения, Италия, Гърция, както и такива от всички висши медицински училища в страната, от БАН, НЦЗПБ, болнични заведения и университети.

Сред лекторите бяха проф. Шерман, откривателят на вируса на СПИН от Института “Луи Пастьор” в Париж, проф. Патрик Делем, детски неврохирург и проф. Филип Пелерен, пластичен хирург, д-р Емануела Синьори, експериментален онколог от Рим, редица други изявени учени.

Сътрудничеството на проф. Делем и проф. Пелерен с Медицинския университет в Пловдив датира от 20 години, когато младият български лекар д-р Юрий Анастасов отива на специализация в Лил и навлиза в света на вродените детски лицеви аномалии. Възниква идеята за създаване на център в България за тези проблеми и след като не среща разбиране в София, френско-българският медицински екип го намира в Пловдив.

Д-р Емануела Синьори от Рим работи в лаборатория за експериментални лечения на онкологични заболявания, отново в тясно сътрудничество с учени от Медицинския университет в Пловдив. В тази най-интригуваща сфера на медицинската наука тя споделя, че хапче за рак все още не е открито, но има оптимистични резултати от последните им експерименти за нови, по-ефективни лечения. Работи се и върху нови биомаркери за ранно откриване на болестта.

Сред лекторите бе и проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, който изнесе доклад за най-актуалните инфекциозни болести тази година. Оказва се, че зачестяват случаите на туларемия- остро инфекциозно заболяване, причинено от животни.

„Авторитетът на Медицински университет – Пловдив е резултат от дългогодишния труд на поколения всеотдайни преподаватели. Той е  надхвърлил националните рамки и е получил международно признание и известност”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Tags: , , ,

Comments are closed.