Патриархът на българската хирургия навърши 90 години!

Проф. Петър Червеняков отбеляза тържествено, в присъстието на над 100 свои колеги, своята 90-годишнина. Без всякакво съмнение, той може да бъде наречен “Патриарх на българската хирургия”, тъй като продължава всеки ден да оперира ракови новообразувания на гърдата, хранопровода и белия дроб. Автор е на над 300 научни труда, сред които и фундаменталната монография “Гръдна хирургия”.

Бидейки дългогодишен национален консултант по тази специалност, е перирал над 30 000 пациенти в 52 града в цялата страна. 12 години е бил и главен хирург на Либия. Въвел е редица нови оперативни методи в България, вкл. и за лечение на рак на кардията и анастомозата й с дебело черво. Носител е на множество награди и отличия, сред които и най-високото професионално-съсловно звание “Лекар на България”.

Потомък е на участници в Чипровското въстание (където загива половината от рода му) и на един ботев четник.

Единият от синовете му – проф. Александър Червеняков, също е гръден хирург, началник е на Клиника в “Пирогов”, единственият български хирург, чел лекции в САЩ.

Внук му е д-р Петър Червеняков, гръден хирург в Лийдс, Англия, единственият български хирург-член на Кралския хирургически колеж.

Проф. Червеняков ще бъде предложен на Книгата “Гинес” като най-възрастният действащ хирург в света.

Tags: ,

Comments are closed.