Хепатит С – тихият убиец

В недалечното минало наричаха един особен вирус, който причинява този вид хепатит “нито А, нито Б”; през 1989 г. най-после му дадоха буква от азбуката – С. После хепатит С получи и прозвището си – “тихият убиец”. Защото заразените с причинителя му развиват болестта след дълъг, понякога 30-годишен скрит период, през който черният дроб развива цироза и бива напълно унищожен. Предполага се, че 110 000 българи са заразени с HVC, като повечето не подозират това и само 3% от тях се лекуват. 841 са жертвите му годишно у нас.

По света, разбира се, цифрите са далеч повече; ужасяващо големи: 160 млн заразени (4 пъти повече от ХИВ!), от тях – 3-4 млн се заразяват ежегодно. А за причините за това бедствие се говори твърде малко. В 25% от случаите с чернодробен рак причината е именно хепатит С, който се предава предимно по кръвен път (и само в 3-5% по полов път, за разлика от хепатит В, който е преобладаващо сексуално-преносима инфекция).

Добре е, че се яви един ентусиазиран млад лекар – д-р Станимир Хасърджиев, който енергично се зае със здравната промоция по въпроса и по няколко пъти годишно организира съответните прояви. Друг родолюбец – проф. Константин Чернев, носител на Наградата “Проф. К. Чернев”, е в основата на появяването в България на новото антивирусно лекарство, което в 98% (!!) напълно унищожава вируса и възстановява поразения от него черен дроб и хората, вече напълно излекувани, се връщат към Живота. Толкова ефективното лечение обаче струва доста, доста скъпо: 100 000 лв и ще бъде въведено от 1 януари 2016 г. А дотогава – колко болни ще починат? Още нещо: колцина от болните ще получат това животоспасяващо, но скъпо-прескъпо лечение от нашата финансово задъхваща се, източвана отвсякъде здравна система?

Същите въпроси, както е известно, висят като Дамоклиев меч и пред онкоболните, и изобщо – пред всички български пациенти. А иначе, при започването на т. нар. “здравна реформа” за българското здраве се изразходваха 800 млн лв. Днес те скочиха поне 5 пъти. А ефектът е отрицателен.

За какво ручахме тогава жабите, г-да първоначални баш-реформатори, които не спирате да обикаляте по ТВ-студията и плюете наляво и надясно по всеки, осмелил се да поправи нещо от напълно провалилите се ваши аматьорски упражнения на гърба на целия народ и съсловие?

Tags: ,

Comments are closed.