На вниманието на министър д-р Петър Москов: Работим на всеобща загуба: на пациенти, кадри и пари! А словото е почти безплатно!

На вниманието на Министър д-р Петър МОСКОВ,

 

МЗ предостави на депутатите финансов отчет, от който официално стана ясно, това, което знаем всички: че нашите държавни болници трупат громни дългове. Те нарастват като вледеняваща снежна топка и надхвърлят общо 413 млн лв. Особено впечатляващи са просрочените им дългове към доставчиците на лекарства: от 26 млн лв през 2012 г. те са нарастнали близо… 3 пъти: на почти 66 млн в края на м. г. Досущ същото е положението и с медицинските консумативи: задълженията са скочили от близо 38 млн през 2012 г. (9 млн от тях – просрочени) на 57 млн (от които 31 просрочени).

Цифрите са наистина тревожни. На загуба работят 30 държавни ЛЗ, сред които “Пирогов”, УМБАЛ “Александровска”, “Св. Екатерина”, “Царица Йоанна – ИСУЛ”, СБАЛО, “Св. Марина” – Варна, Областните болници в Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Перник, Стара Загора, Ямбол.

Като лош пример за неуспешен мениджмънт е посочена “вечната заподозряна” ябълка на раздора и двувластието УМБАЛ “Д-р Ст. Киркович” – Стара Загора. Всички тези болници трябва да представят в МЗ оздравителни програми и са предложени от министър Москов да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.

Подкрепяме МЗ в усилията му за оздравяване на толкова болното ни здравеопазване.

ЗАЩОТО:

Здравното състояние на българския народ е в отчайващо тежко състояние.

Няма народ в Европа с по-ниска средна продължителност на живота (70,6 години за мъжете, 77,6 – за жените); в повечето (Франция, Италия, Швеция, Гърция, Испания) тя е с 5-6, дори 8 години по-висока.

Ужасяващ ръст бележим по отношение всичките обявени от МС преди 30 години

6 СОЦИАЛНО-ЗНАЧИМИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, които са причина за над 95% от заболеваемостта и смъртността у нас.

# Сърдечно-съдовите заболявания причиняват над 67% от общата смъртност.(75 000 починали от атеросклероза, инфаркт, инсулт и ритъмна смърт). Този показател в напредналите страни на ЕС е около 40%, т. е. с 1/3 по-нисък.

# Множат се и сполетените от някое от 208-те онкологични заболявания (350 000 диспансеризирани; към тази цифра годишно се присъединяват 30 000 новодиагностицирани, 5000 от които с рак на дебелото черво и по 4000 с рак на млечната жлеза и на белия дроб, а общо 18 000 умират).

# От диабет боледуват, полуофициално (защото оэициален държавен регистър не се води!) 5%, но фактически, с предиабета, са поне 8% от населението ни. А, както знаем, захарната болест е фактически сърдечно-съдово заболяване, защото причинява атеросклероза и практически няма диабетик без хипертония и угроза от инфаркт, инсулт или ритъмни нарушения, а също и предразположеност към рак.

Следват белодробните заболявания (предимно ХОББ – хроничната обструктивна белодробна болест); това са поне 5% от сънародниците ни, предимно пушачите.

Последни в списъка на социално-значимите заболявания са

# психиатричните (причиняващи не толкова смърт, колкото загуба на трудоспособност: над 30 000 са шизофрениците; други десетки хиляди са депримираните, тревожните и пр.) и

# травмите и отравянията (наричани евфемистично – външни фактори), сред които самоубийства – около 900 годишно, удавени – около 300, убити от ток и пр.

Безспорно, всички ние сме подвластни на старостта и смъртта, но би трябвало да се стремим към отдалечаването им, и за него би било добре да бъдем подкрепяни и от държавата си, която не може да не бъде заинтересована гражданите и да имат ниска заболеваемост и висока средна продължителност на живота.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА на човека на първо място са дължи в 40% на генома (наследствената предразположеност), в 30% – на начина му на живот (аз ги наричам 7-те “здравни гряха”: тютюнопушене, стресово поведение, злоупотреба с алкохол, затлъстяване, обездвижване, нездравословно хранене, употреба на наркотици), в 20% – от околната среда (консерванти и оцветители в храните, изгорели газове, радиация) и само в 10% – от състоянието на здравеопазването.

Но колко от обикновените хора знаят това?

Както се вижда, нъпросът с намаляването на заболеваемостта и увеличаване на годините качествен живот зависи само в 10% от здравната мрежа и 3 пъти повече – от поведението на човек. Доколкото ми е известно, в предизборните програми на всички партии и коалиции на първо място е поставена ПРОФИЛАКТИКАТА. А тя започва със здравната промоция (просвета),струва най-евтино и се отплаща най-скъпо и не случайно се съдържа и в чл. 122 от Закона за здравето.

Ето защо благодарим за подкрепата на кмета на Смолян г-н Николай Мелемов, който единствен от нашите държавници и политици ни разбра и прие предложението ни в местните училища да се въведе обучение, в часовете по биология, на здравна и сексуална култура, за което ние безплатно му предоставихме нашата монография “Здравна азбука”, сертифицирана (2009) от МОН като учебно помагало по темата.

Защо МЗ не проявява интерес към безплатното, но толкова ефективно слово? Нали здравната култура, предполагаща предпазване от болести, е много по-евтина и ефективна от допускането на болести и последващото им лечение?!

Tags: , , , , , , , , , ,

Comments are closed.