Най-после – възмездие за крадците!

“Той е крал и е нарушавал правата на всички ни. Държавата започва да действа. Проверява се дейността на болницата и в периода от 2008 г. досега. Всяко едно друго лечебно заведение, за което има яснота, че е източвало Касата и е нарушавало правата на пациентите, ще последва съдбата на “Папуров”!”

Това са изявленията на министър Москов, зад които в. “Български лекар” застава безрезервно. Защото отдавна беше ясно, че има ЛЗ, особено – частни, които безцеремонно и ненаказуемо “лекуват” само на книга фалшиви пациенти и богатеят за сметка на честно работещите си колеги.

Въпросната търговищка болница стана печално известна, когато се установи, че само за 9 месеца/2008 г. е източило (чети: откраднало) чрез несъществуващи “операции” 200 000 лв от парите на всички нас, отделяни за здраве.

Цели 7 години продължи следствието, докато се стигне до съдебното заключение (на първа инстанция): д-р Добрин Папуров, доскоро несменяемият председател на РЛК – Търговище е извършвал документни измами и сега ще трябва да възстановява тези средства, плюс 3 години затвор условно.

На пресконференция хирургът заяви, че това е политическо-икономическо действие срещу персоната му, заради което на улицата остават 80 лекари и м. с. И патетично попита: а защо подобна съдба не последва някоя от 160-те софийски болници, а само неговата дълбоко провинциална болница. Щял да предизвика и анкета сред пациентите си, да се докаже, че всички са доволни. Приемникът му д-р Панайот Арнаудов заяви: “Лекарският съюз застава зад д-р Папуров!”. Момент: кой Лекарски съюз – централата или само Регионалната колегия? И има ли подобно решение на съответния УС? Защото Лекарският съюз – централа или Регионална колегия, съвсем не е тъждествен с председателя на неговия УС.

Остава въпросът: ако се установят подобни нарушения в работата на Болница “Папуров” и след 9-месечието на 2008 г., какво ще последва: собственикът ще трябва ли да излежи тези 3 години, освен да връща надвзетото (чети: откраднатото)?

Публична тайна е как се източва касата по места: с фиктивни дейности и близки нерегламентирани контакти. Питайте директорите на местните РЗОК: извършва ли се контрол на дейността на лечебните заведения – но не “на книга”, а пациент по пациент? Защото ние знаем и за десетки други случаи на отчетени – но несвършени! – дейности, което си е пар екселанс престъпление, наричано “документна измама”. Знаем и как се затварят очите на контрольорите и техните началници. Финикийските знаци действат безотказно от векове.

Намеренията на министър Москов да се узакони задължителна Здравна карта (дъвкани и предъвквани вече 10 години; а тя съществува във всички цивилизовани страни), както и НЗОК да избира с кого да сключва договори, са правилни. Както и да се извършат нужните допълнения към Наказателния кодекс. Макар че пипалата на здравния октопод са се впили доста надълбоко и много трудно ще бъде да се отсекат.

Безспорно, далеч не всички лекари са като въпросния Папуров, а работят честно и открито, без далавери.

Но основният проблем, заложената мина отпреди 15 години, когато започваше “здравната реформа Семерджиев” е монополът на НЗОК. Безалтернативността, липсата на избор на здравен фонд, в който да се осигуряваш или застраховаш и комуто да имаш доверие, корумпира голяма част от съсловието и съсипа авторитета му.

Когато бъде ликвидирана монополната Здравна каса, тогава ще имаме достъпно и справедливо здравеопазване.

Tags: , , ,

Comments are closed.