Ден на спасението

Уважаеми д-р Найденов,
Уважаеми колеги и гости, В този толкова тържествен ден на преклонение пред подвига на медиците, загиналипри спасяване на човешки живот, от името на съсловната организация на българските лекари, си позволявам да изразя нашия дълбок поклон и почитта си към вечното им дело.
Казват, че човек умира два пъти. Веднъж, когато издиша последния си дъх и втори път – когато името, думите и делата му бъдат забравени. Надявам се ние, българските медици, чрез Деня на Спасението, да не забравяме героите на лекарското съсловие и да почитаме винаги тяхната памет. Нека тази година, когато с преклонение сведем глави за едноминутно мълчание, да помислим не само за героите на съсловието, но и за всички останали наши сънародници, загинали при спасяване на хора. Защото подобни дни ни правят нация с висок морал и по-силно духовно единение.

Иска ми се да се върнем и към днешното всекидневие на медицински специалисти, които работим тук и сега. Нека помислим как да направим това “тук и сега” по-добро – как да осигурим достоен живот на нас и нашите родители, как да задържим младите лекари в пределите на Родината и как да върнем заслуженото достойнство и престиж на професията лекар.

Усилията и куражът са нищо, ако липсва цел и посока. Медиците, жертвали своя живот, за да спасят чужд, са носители на непреходни исторически ценности, които днес ни събират заедно, за да поднесем китка цвете и се поклоним пред вечната им памет!

Др Венцислав ГРОЗЕВ,
Председател на БЛС

Tags: ,

Comments are closed.