Лидерството в здравния мениджмънт

Един от най-сполучливите болнични здравни лидери – д-р Димитър Димитров (носител на Почетен знак “Български лекар”, изпълнителен директор на УМБАЛ “Св. Анна” – София) успешно защити своя дисертационен труд. В него колегата подчертава, че професионалната кариера на здравните мениджъри среща редица трудности и препятствия от различно естество – нормативно, организационно, квалификационно, финансово и социално-психологическо. Учудващо е, че значителна част от тези ръководители (24% от директорите и 33% от началник-отделенията) все още не са получавали никаква управленска квалификация. Нещо повече, според оценката на експертите компетентността по здравен мениджмънт на лицата с управленска функция в болниците е ниска или… направо липсва!!

Самооценката им обаче е неадекватно висока, което говори за понижена самокритичност. Началник-отделенията обаче не смятат управленските функции като важни…У немалко (44%) от болничните мениджъри желанието за управленска дейност се е понижило; те предпочитат смяната й с клинична. Значителна част от тях продължават да изпълняват чисто производствени функции като клиницисти, което затруднява едновременната им управленска дейност (проблемът медикрация). Повечето експерти (близо 80%) преценяват, че съчетаването на двете дейности е нецелесъобразно.

Д-р Димитров не се задоволява само с констатациите; той препоръчва въвеждане на професионалния здравен мениджмънт в националната здравна система, като за големите болници едновременното съчетано изпълнение на клинична и управленска дейност направо трябва да се изключи. Целесъобразно е и да се въведат определени (три) нива на управленските длъжности в болничния сектор. Нужно е създаване на Единен национален регистър за професионална компетентност по здравен мениджмънт, който да се обновява ежегодно. За заемане на длъжностите директор и зам.-директор на болница да се регламентира образователно ниво “Магистър по здравен мениджмънт”, а за началник-отделения (клиники) и старшите сестри – изискване за квалификация по здравен мениджмънт. Участието в конкурси за управленски длъжности да става с дипломи и сертификати, получени само във факултетите “Обществено здраве”, които са акредитирани специално за обучение на здравни мениджъри. С оглед избягване на честите необосновани смени на болнични директори и гарантирането на професионална и управленска стабилност, заемането на тези толкова отговорни длъжности да става само чрез конкурс за точно определен период, който е целесъобразно да бъде повишен на 4 години. Конкурсите трябва да бъдат провеждани прозрачно, от независими комисии, съставени от компетентни експерти.

Изобщо д-р Димитров пледира да се въведе конкурсен принцип за всички управленски длъжности – с акцент върху проблематиката на болничния мениджмънт. Той предлага също периодични курсове по стратегически здравен и болничен мениджмънт, както и привличане на действащи болнични мениджъри като докторанти във ФОЗ.

Приносите на дисертационния труд на д-р Димитър ДИМИТРОВ са важни и значими: осъществено е за първи път у нас цялостно проучване върху професионалната кариера в областта на здравния и в частност на болничния мениджмънт – област, в която той е един от най-изтъкнатите и всепризнати експерти. Доказателство за това е стабилното състояние на успешно ръководената от него УМБАЛ “Св. Анна”.

Tags: ,

Comments are closed.