Предизборните тъпни започнаха…

“Тъпня” (с ударение на я) е ямболски израз, означава “тъпотия”. Това е по-висока степен от “глупост”.

След това пояснение, ще се обоснова с два примера, свързани с практиката на двама кмета.

Новозагорският поръси със… захар шосето пред града, където стават много катастрофи, за да прогони злите духове. Колко чувала сладки кристалчета е изсипал, не стана ясно. Пак добре, че не прибягнал до разваляне на черни магии от ходжи. Или баене пред свещи от телевизионния екран, което практикуват съвременни вещици.

Кметът на Копривщица пък забрани… слушането на чалга. Така съобщиха нашите вездесъщи медии. Не стана ясно това за домовете ли се отнася или за заведенията. Както и – по силата на каква наредба или закон един кмет може да забранява на съгражданите си да слушат даден тип музика. И кой ще я определи дали е чалга, защото някои може да причислят в тази категория предкласиката или оперните арии. И толкова ли е всесилен този кмет, та си позволява да определя музикалните предпочитания на избирателите си?

Преди 10-тина дни посетих този град-музей, за да се потопя в атмосферата на Димчовата къща. Улиците на Копривщица бяха потънали в прах и боклуци. Явно, кметът не ги вижда. Затова пък със слуха е наред.

Какви ли още тъпни ще има да видим пред изборите?!

Comments are closed.