Безсрамната и вредна здравна каса

Ръководителите и пиарката на БЛС вземат дебели заплати – ще се откажат ли?

Лимитите в болничната помощ щели да отпаднат от 1 април догодина – това е обещала монополната Здравна каса. Но при условие – ако няма преразходи. Т. е. – мижи да те лажем. Всъщност, това е любимото занятие на безсрамната и вредна за здравото на българите институция. Защото тя ще има право и – еднолично! – да намалява цените на клиничните пътеки, ако забележи опасност от дефицит. С други думи – лимитите може и да отпаднат, но пък ще се плащат по-ниско. Това решение нашата мила Ка(ц)са може да взема… еднолично – както го е правила много пъти досега, въпреки Националния рамков договор с БЛС, съгласно който двете договарящи се страни са равноправни.

Какво излиза? Че ти ми вършиш някаква работа, за която сме се разбрали (при това – писмено), но след време аз заявявам, че съм приключил с парите и ти плащам двойно по-малко. Или изобщо не ти плащам.

Не стига, че непоправимо развали свещената Медицина, като я вкара в коловоза на т. нар. “клинични пътеки”. И няма мърдане оттам: ще ти лекуваме само прим. пневмонията, защото по тази клинична пътека сме те приели; но ти имаш още и диабет и хипертония – е, те през това време ще почакат, ще си ги отстраниш за 10-тина дни от себе си, пък после може и тях да полекуваме!). Ама тези болести през това време ще се развиват и усложняват допълнително – не можем да ти ги лекуваме, защото Касата не позволява, ще ни глоби. Ама искаш да излезеш по-рано от 5-те дни, отредени за клиничната ти пътека? Не, ще стоиш тук, при нас, като затворник, защото Касата ще ни глоби.

Където влезе Търговията – Медицината излиза! На великата Здравна каса това ѝ е ясно, но то не я интересува ни най-малко. Тя ти проверява приетите и изписани болни. А как си ги изписал – с подобрение или с краката напред: това също не я интересува.
Здравната каса е една голяма Бакалия, която трябва да бъде взривена или поне да ѝ се намерят конку,ренти. Тя поначало бе открита прибързано и престъпно, без изградена информационна система, без остойностени лекарски дейности, без никаква визия за бъдещето й. Целта беше да се усвоят едни пари, вкл. за закупуването, ремонта и оборудването на 28-те й клона в страната, за леките ѝ коли, за хилядите чиновнически места. Защо всичко това бе остойностено 4-5 пъти повече от обичайното – питайте юнаците, които я създадоха.

Неотдавна бившата председателка на Здравната комисия д-р Джафер заяви, че монополът на Касата бил най-неудачното и вредно нещо в здравната ни система. Но защо не предприе нищо, докато беше овластена, за да поправи това?

Не знам защо БЛС ежегодно свиква Събори за обсъждане на Рамковия договор, след като Касата си разиграва коня, както си иска. Излишни командировки за 400 делегати до Равда (където обикновено ги провежда, неясно с каква цел толкова далече).

Споменах Лекарския съюз. Понеже съм един от първите 4-ма лекари (водени от проф. Димитър Радонов), които още през 1988 г. излязоха с декларация за възстановяването му, бил съм и член на УС на Централата и на Столичната колегия, а и съм създател на съсловните му празници, си позволявам, с горчивина, да кажа: той отдавна се е превърнал просто в една хранилка на шепа овластени колеги, вкл. и на най-платената в България пиарка, която получава от свещения членски внос 2300 лв. А в началото никой от нас не получаваше нито левче. Работехме от любов към съсловието. Затова напуснах БЛС демонстративно, защото така и не разбрах за какво се харчи задължителният членски внос (в момента е 8 лв месечно – иначе нямаш право да практикуваш).

На управленците на съсловната организация ще кажа да вземат пример от общинарите на Кюстендил, които са си гласували заплата от 1 стотинка месечно.

Когато ръководителите на БЛС и пиарката им вземат решение да се откажат от дебелите си заплати, които смучат от свещения членски внос (който трябва да се изразходва само за задължително членуващите в него лекари – за лечение на заболели и пр.), аз отново ще се запиша в БЛС.

Tags: , , ,

Comments are closed.