Прочетено

Проф. Цекомир Воденичаров: Демонополизирайте Касата!

“Няма нужда да откриваме колелото; най-ефективният метод за реформа е въвеждането на реални механизми на конкуренция на всички нива в здравеопазването. Първа трябва да започне с демонополизацията на НЗОК. Така ще се създаде конкурентен механизъм за управление на нашите пари за здраве. Със сигурност ще се появят структури, които по-ефективно ще боравят с тях. Тези структури ще искат да работят с болниците, които дават по-добро качество.

От своя страна болниците ще търсят най-добрите специалисти (за да привлекат повече пациенти) и ще им плащат достойно, ще предлагат по-добри грижи, ще закупуват нова апаратура и пр. Така конкуренцията от най-висшето ниво ще се пренесе в цялата система и това ще е само от полза за крайния потребител, който е всъщност платецът в нея. Но дълги години политиците ни избягват тази тема и НЗОК продължава да си стои непоклатима като монополист.

Липсата на пари за здраве е един от най-устойчивите митове у нас. По официални данни от СЗО и Световната банка ние сме държавата с най-висока степен на финансово самоучастие на пациентите – около 50%, в процеса на диагностика и лечение. При това говорим за официалните доплащания на лекарства, изследвания и консумативи. А над това са и нерегламентираните суми, за които всички знаем.

Ако целият този финансов ресурс се събере и излезе на светло и се управлява ефективно и конкурентно, картината ще е съвсем различна. В целия цивилизован свят между лекаря и пациента няма преки разплащания, няма диалози за пари. Всичко минава през фондове и застрахователи, които следят за ефективното харчене на средствата, които са събрали, а лекарите са свободни да дайстват според професионалните си критерии.

“Интелектът е валутата на бъдещето!” Това е девизът на ФОЗ, който навърши 20 години. защото преуспяващи са онези общества, които стъпват на иновациите. А те са продукт на интелекта. Не натрупаните пари, а натрупаният интелект, който има възможност да се изяви, е най-ценният капитал на едно общество!

 

В. “”Живот и здраве”/29 септември

 

Коментар. Напълно се присъединяваме към тези мисли на проф. Цекомир Воденичаров, защото и ние неведнъж сме ги изказвали. Крайно време е монополът на НЗОК да бъде отнет! Крайно време е лекарят да мисли не за пари, а само за диагностично-лечебния процес на своите пациенти и за повишаване на квалификацията си. Събирането и разпределянето им е работа на други, специализирани органи – и те трябва да бъдат харесани и избирани както от пациентите (т. е. платците), така и от лекарите им (според интересите си).

Tags: , ,

Comments are closed.