На вниманието на г-н Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Увековечаване паметта и делото на д-р Стефан Черкезов

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПАНОВ,

Подвигът на д-р Стефан Черкезов, извършен на 15 август 1963 г., Ви е добре известен, за да Ви го разправям. Сигурно знаете и, че от 2005 г., по наше предложение, одобрено от МЗ, КНСБ, КТ “Подкрепа”, Сдружение “Мати Болгария” и ръководството на ВМА, обявихме тази дата за Ден на Спасението и я отбелязваме с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните.

Нещо повече – издирихме имената на над 130 лекари и м. с., както и на други българи, загинали при спасяване. Най-после, с Решение 1039 на МС от 20 декември 2012 г. (ДВ/28 декември с. г.), 15 август бе официално обявен за “Ден за оказване почит към сънародниците ни, загинали при спасяване на човешки живот – Ден на Спасението”. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която оказва подобна почит към своите самоотвержени герои.

Предлагам ви да съдействате:

1. Към това изречение МС да добави: “Отбелязването му се извършва чрез 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред всички държавни и лечебни заведения, придружено от вой на сирени”.

2. Да се изготви документален филм за подвига на д-р Стефан Черкезов, както и да се издаде документално-публицистична книга за него и останалите наши герои “Светейки на другите, изгарям!”, която съм готов да напиша (автор съм на над 40 документално-публицистични книги) и да представим съвместно на 15 август 2016 г.

Tags: , ,

Comments are closed.