Доверять, но проверять

Тази крилата мисъл на Ленин, независимо, че е сатрап и звучи някак цинично (как така ще проверяваш човека, след като му вярваш?), не е никак лоша. Защото, когато псевдореформаторите започнаха да разрушават дотогавашната система “Семашко”, за да я заменят уж с “Бисмарк” (резултата го виждаме всички – едно нашенско мазало), на никого и на ум не му идваше, че немалка част от изпълнителите ще станат рекетьори или просто ловки фалшификатори на документи.

Безброй вече са случаите, когато се пишат хипердиагнози, назначават се изследвания, които никой не анализира, извършват се съществуващи само на книга процедури и манипулации (че дори и операции, вкл. ампутации). Номерът се нарича простичко: “източване”. Вписват се най-скъпите КП, фалшифицират и агравират се диагнози (което изкривява и статистиката); гони се печалбата. Просто и ясно. И – опасно: за всички нас: за почтената част от съсловието, за пациентите, за държавата ни.

Разбира се, всеки ще каже: но нали има контрольори – и в НЗОК, и в ИАМО, и в МЗ?

И никой не си задава въпроса: как хора с 650-700 лв заплата ще проверяват колеги, вадещи хиляди, дори десетки хиляди доходи месечно?

Не казваме, че е толкова лесно да купиш един беден контрольор, който при това е държавен служител. Но има и друг моминт: този контрольор си има началник, комуто не представлява никакъв интерес да го “инструктира” правилно, преди да го изпрати на проверка. С други думи: “Този е от “враговете”; ерго –  ще провериш най-изкъсо; с възможно най-строги санкции!”; “Онзи е от “нашите” него ще го претупаш отгоре-отгоре!”.

И ако контролът е действително извършен стриктно, по правилата, безкомпромисно – тогава просто няма да има нужда от идентификатори.

Tags: , ,

Comments are closed.