Край на даренията!

Изнудването майките да плащат, когато останат с болното си дете в болницата, вече отпада! Това е заложено в промяната на Наредбата на МЗ за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Може да се каже, че този рекет отдавна трябваше да бъде отстранен – не защото майчиното и детско здравеопазване априори биват обявявани за приоритет във всяка партийна програма, а заради уважението към Майчинството, заради човещината. Не може да се правят пари от всичко; моралът е над тях!

В документа изрично е записано, че на болниците се забранява да искат от майките с деца до 7-год. възраст да плащат, за да им бъдат придружителки. Нещо повече: ако пациентът изисква допълнителни грижи, които ЛЗ не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18-год. възраст; безплатен ще бъде престоят и на придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно.

“Падат” и даренията, които си бяха чиста проба изнудване. Забранено е на пациентите, пожелали да ги извършат, да ги изплащат месец преди и месец след лечението. Никой не може да попречи някому да изрази благодарността си – но то да става доброволно, от сърце.

Несъмнено ще се появят гневни гласове против подобни спирания на “кранчета”. Но крайно време е да се разбере: Медицината не може да бъде само и единствено изнудване за плащане, а Пациентът – безпомощна плячка. Винаги сме защитавали съсловието си, но вече беше просто наложително рекетьорите да бъдат озаптени. Нека не си затваряме очите: те са навсякъде около нас…

Ubi pus – ibi evaqua (където има гной – да се изчисти!), гласи прастара римска поговорка.

Tags: 

Comments are closed.