На вниманието на УС на БЛС: Относно възстановяване правата на лекарите да продават лекарства

Уважаеми колеги,

Въпреки че упорито не отговаряте на нито едно от досегашните ми предложения, си позволявам ново.
От БФС правилно отбелязаха, че колегите им не желаят да разкриват аптеки в малките населени места поради финансова неефективност.

Работил съм и като селски лекар (с. Ръжена, Казанлъшко/1978). Тогава всички селски лекари бяхме задължени (срещу допълнително заплащане) да имаме аптечен шкаф в здравните служби, който зареждахме ежеседмично от определена аптека в града. Така и пациентите бяха доволни, защото нямаше нужда да пътуват до него и да губят време и разноски, и ние, защото си увеличавахме доходите. Вярно, времената днес са други, всичко е приватизирано – ОПЛ са ЕТ, аптекарите също работят по ТЗ, но нима е толкова трудно тази удобна за всички практика отново да бъде възстановена.

С други думи – НЗОК да разреши на лекарите да продават лекарства. Това ще донесе огромно облекчение за хората, особено възрастните, от малките и отдалечени населени места, защото не е тайна, че пенсиите са ниски и тези наши сънародници, забравени от Бога и държавата, не могат да си позволят да пътуват до по-големите градове само за да изпълнят една рецепта; после да търсят обратен превоз и така да губят огромни средства, които – добре знаете – не могат да си позволят. Лекарите също ще имат полза. Така изгодата ще е взаимна.

При добро желание, би могло да се намери съответното правно решение.

Tags: 

Comments are closed.