Все мечки, все мечки

Бай Спиро беше най-колоритният санитар в болницата. Плещест, с юнашки вирнати мустаки (така ги наричаше) и вечно ококорен влажен поглед, лаково опипващ и разсъбличащ всяка по-засукана булка, минаваща край него. Не се стесняваше и да ни попита, когато някоя особено му харесаше:

– Абе, докторе, що за птица е тая с джуките (устните)? А да вземеш да ме запознаеш с нея, какво ти коства толкоз? Речи: това е братовчед ми. Стига ти да не си ѝ хвърлил мерак… Да не се конкурираме…

И току изпъшкваше горестно:

– Омръзнало ми е все с мечки да се боря. Вече търся някоя да е по-фиданка-

Наистина, шушукаше се, че има успех предимно сред дебелите трътлести санитарки, с яки ботурести окосмени крака, тип “Ориент”, до една дошли от селата, където са въртели мотики из царевичака. Действително бяха тантурески като мечки. Но – така е, всяка жаба да си знае гьола.

Мина време, бай Спиро се пенсионира и изчезна нанякъде.

Веднъж го срещнах на пазара – пак с накеркенечените си “мустаки”, но вече съвсем побелели. Отишъл си на село, гледал животинки и градинка, та търсел разсад.

Подкачих го:

– А какво става с мечките?

Очите му присветнаха:

– А, вече преминах на козички…

Не разбрах какво влага в този термин: слабички, кльощави, кокалести и скокливи жени – или в буквалния анималистичен смисъл…

Но какво да го питам – те, санитарите, си живеят в свои собствен свят, който е непонятен за нас, лекарите.

 

Ххх

 

“Трудно нящо е да си нящо в България.”

Иван ВАЗОВ

 

“Завистта нашенска е безгранична.”

Николай ХАЙТОВ

 

“В България отдавна се е родил гений. Това е геният на завистта.”

Елин ПЕЛИН

 

“Божественото усещане, че създаваш живот – герои и образи. Който не го е изпитал, не може да му се обясни. То е същото, като да се обляснява на фригидна жена какво е оргазъм.”

Николай ХАЙТОВ

Comments are closed.