На вниманието на Венцислав Грозев, председател на БЛС: Отбелязване Деня на спасението; проучване заболеваемостта и смъртността сред лекарите

УВАЖАЕМИ ДОКТОР ГРОЗЕВ,

Припомняме Ви, че през 2005 г., съвместно с БЧК, МЗ, ВМА, синдикатите и Мати Болгария (БЛС се присъедини 4 години по-късно) създадохме и оттогава ежегодно организираме и отбелязваме Деня на Спасението 15 август (датата на безпримерние подвиг на д-р Стефан Черкезов), който, след внасяне от министър Десислава Атанасова, е официализиран от МС с Решение 1039/20. 12. 2012 г.; ДВ/28. 12. 2012 г.; то гласи: “Обявява 15 август за ден за оказване почит към сънародниците ни, загинали при спасяване на човешки живот – Ден на Спасението”. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която има подобно отбелязване.

Надяваме се в началото на м. август да изпратите съответното писмо до РЛК в страната, за да изпълнят ритуала, който се изпълнява от 2005 г. пред ВМА и много областни болници:(2-минутно мълчание точно в 12 ч. на 15 август, придружено от пуснати сирени на линейките.)

Предлагаме Ви, също така, на 14 август да произнесете Обръщение по БНР и БНТ по повод жертвеността и всеотдайността на нашите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот – над 130 лекари (51 от тях хирурзи, в. т. ч. 20 пироговци), медицински сестри (ок. 15), минни спасители, полицаи, самоотвержени граждани.

Надяваме се на Вашето съдействие, може би съвместно с МЗ, да извършим проучване относно заболеваемостта и смъртността сред колегите.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.