В УМБАЛ „Св. Анна” направиха Емболизация на Простатната жлеза

Пациент на 88г. е постъпил в урологично отделение на УМБАЛ „Св .Анна”-София с дизурични оплаквания. При направeните изследвания е установена много увеличена простатна жлеза(бенигнена хипертрофия) до степен пълно блокиране на уретрата и невъзможност за уриниране без поставяне на постоянен катетър.  Тя бе осъществмена от инвазивния кардиолг д-р Рифаи.

Д-р Михаил Абаджиев- началник на урологична клиника е обсъдил случая с д-р Н. Рифаи началник на лабораторията по инвазивна кардиология и е взето решение да се извърши Емболизация на Простатната жлеза при възрастния мъж.

Под рентгенов контрол през артерията на ръката и с помощта на микро-катетьр се прониква до артерията кръвоснабдяваща простатната жлеза и се инжектират микросфери (с размер 100-300 микрона) с цел блокиране на микроциркулацията, което води до драстично намаляване обема на жлезата- това на свой ред води до облекчаване притискането на уретрата и съответно уринирането става възможно без поставяне на уретрален катетър.

При доброкачествена хипертрофия, тази иновативна процедура (Емболизация на Простатната жлеза) е въведена в света и Европа преди няколко години като алтернатива на оперативното лечение при пациенти с напреднала възраст или тежки придружаващи заболявания като по-щадяща в сравнение с традиционното хирургично лечение.

Tags: 

Comments are closed.