Прочетеното

НЗОК – вечно под прицел. И какво от това?

Откакто бе създадена, вече 16-годишната монополна Здравна каса е на постоянен прицел от медиите, които досега не са казали или написали и една добра дума за нея. И какво от това? Тя посреща критиките и забележките, дори и да са добронамерени, с презрително високомерно мълчание. Не я засягат и постоянните съдебни дела, които ощетените ЛЗ водят срещу некоректното заплащане на труда им.

Но какво друго може да се окачва от монополист?

Още със създаването си от един самонадеян стоматолог, “в чиито ръце не е умирал нито един пациент” (по израза на акад. Чудомир Начев), НЗОК се опияни от собствената си недосегаемост и уникалност. Държавата я подпря със специален закон и отряза и най-малките желания на договорните ѝ партньори – БЛС и съответните ЛЗ, за разбирателство и сговорчивост. За едни ЛЗ Касата е щедра любяща майка, за други – жестока мащеха.

Едни от най-упоритите бойци срещу своеволията на свещената крава НЗОК се оказаха не активистите на БЛС, а Сдружението на частните болници, особено сегашният му председател д-р Николай Болтаджиев. Неотдавна той даде пресконференция, на която заяви, че НЗОК не иска да плати на болниците 60 млн лв (основно за извършени спешни дейности!) за оказана надлимитна дейност за 2015 г. и първото 3-месечие на т. г. За да се спратя с дълговете, натрупани към всякакви доставчици, ръководствата на ощетените болници се виждат принудени да режат от заплатите на специалистите си, което води до напускане на лекари и сестри.

Отново, както при социализма (нали го бяхме проклели и забравили?!) здравеопазването се крепи предимно на ограбване труда на съсловието!

А надлимитна дейност (впрочем, откъде-накъде ще се определят планирани лимити за борбата с болестите и смъртта?!) извършват най-вече ЛЗ с най-високо ниво на компетентност, които не си позволяват да връщат и да не приемат пациенти с тежки и спешни случаи; това са обичайните потърпевши УМБАЛ “Св. Анна”, УМБАЛ “Александровска”, ВМА, МВР-болница и др.

В момента Сдружението на частните болници води 3 дела срещу НЗОК. Те са били ощетени през 2015 г. с 80 млн лв. Но вместо да се дадат тези пари за извършената недофинансирана, макар и скъпо струваща болнична медицинска помощ, те са били пренасочени към… търговците на лекарства. Отново, за кой ли път – в ущърб на труда на лекарите и сестрите!! После се чудим защо напускат Родината си.

Както се казва – коментарът е излишен.

 

Заобикаля и закона!

 

В “Сега” (6 юли 2016 г.) отбеляза:

“НЗОК заобиколи закона, за да финансира нови болници”.

В публикацията четем, че Касата-монополист е пренебрегнала забраната за сключване на договори с нови ЛЗ, получили лиценз през т. г., за да ги финансира с щедрата си ръка (само към определени и богопомазани от тях, обаче!)

Става въпрос за огромната “Уни капитал” в Панагюрище и “Пълмед”.

Мотивите? “По целесъобразност” – любимият термин на Политбюро, когато снемаше от пост провинили се червени мандарини. И после го изпращаше на тиха, но добре платена службица в някое посолство. Познати и до днес практики.

Друг е въпросът, че грамаданската болница предимно с онкологична насоченост в малкия градец Панагюрище (до който се достига през тесни разнебитени пътища) е абсолютно излишна на фона на огромния леглови онкологичен болничен фонд.

Това е положението, дами и господа… НЗОК е над законите и разпоредбите. Време е да я канонизираме!

 

Коментар. Остава въпросът на въпросите: защо бе извършена тогава тази т. нар. “здравна реформа”? Нали баш-реформаторите пламенно ни убеждаваха преди 16 г. че тя цели облекчаване на скъпата болнична дейност и пренасочване на пациентите към извънболничната (вкл. домашен стационар), а думата “джи-пи” бе използвана като мантра от шаманите, които се измъкнаха безнаказани (но определено – забогатели) от пакостта, дето я сториха на целия български народ. Събориха къщата и построиха колиба, това е истината за тях.

Нито здравеопазването стана по-достъпно и евтино, нито болниците и хоспитализираните пациенти намаляха.

Прав се оказа проф. Радослав Гайдарски, който, когато беше министър, заяви (2006 г., Х Варненска лекарска среща):

“Маргинали извършиха тази “здравна реформа”.

Доказателства за правотата на думите му има в изобилие.

 

“Вярвам на медицината, но се уповавам на Бога!”

 

Силвио Берлускони преди да влезе в операционната.

 

Коментар. При това отвратително меркантилно отношение към пациентите (навсякъде вече е така, не само у нас), какво друго им остава, освен да разчитат преди всичко на Него?

Ххх

“Раждането в България е нечовешко! На бременността и раждането се гледа като на рисково събитие, разчита се на апаратура и медикаменти и много ненужни изследвания. По време на раждането се правят клизма и бръснене, натиска се коремът на родилката, рутинно се инжектира окситоцин  и безпричинно се прави епизиотомия. Веднага след раждането бебето се изнася навън, вместо да се остави при родилката.” – това е забелязала британската акушерка Трейси Купър по време на престоя си по европрограма у нас, публикувано във в. “19 минути”.

И добавя: “Затова българките не искат да раждат втори път…”

Коментар. Нали е британка, госпожата не знае (а и не би го разбрала!), че много пъти родилката се оставя да се мъчи и вика, докато не си плати услугата. Да не говорим за потресаещия случай от Габрово, когато българска майка бе оставена 15 дни с преносена бременност, без да й се помогне, докато и тя, и новороденото починаха.

Да, нашите български майки юнашки вече не искат да раждат. Една от причините е в бруталната алчност на някои акушер-гинеколози.

За първото 5-месечие на т. г. раждаемостта у нас отбеляза поредния си спад – с 1000 бебета по-малко. Ако сметнем колко от новородените са от родители с българско самосъзнание, косите ни ще се изправят.

Огромен е процентът и на извършените цезареа – 42% (при 4-кратно по-малко в цивилизованите страни!) По-лесно е: няма да висиш с часове край родилката и да я насърчаваш.

В. “Български лекар” никога не е спестявал Истината – а тя е много, много горчива.

Като многодетен баша съм безкрайно благодарен на колегите, които акушираха при раждането на децата ни. Но защо някои от тези хора, които олицетворяват Изгряващото Слънце, позволяват да го засенчват облаци?!

Страната ни е изпаднала в гибелен демографски срив и всяко вете й е жизнено нужно. Това би трябвало да е водещото начало в работата на акушер-гинеколозите.

Остава да го разберат.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.