На вниманието на д-р Петър Москов, Министър на здравеопазването: Общо честване

КОПИЕ: Д-р Венцислав ГРОЗЕВ, Председател на БЛС

КОПИЕ: М. с. Милка ВАСИЛЕВА, Председател на БАСЗГ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАСЗБ,

Предлагаме Ви да изпратите писмо съответно до директорите на Областните болници и председателите на РЛК и на Дружествата на БАСЗГ в страната с призив медицинският персонал да излезе пред вратите на своите ЛЗ на 15 август, понеделник, точно в 12 ч. и да почете с 1-минутно мълчание паметта на д-р Стефан Черкезов и десетките лекари и м. с., загинали при при спасяване и по време на работа.

Издирили сме имената на над 130 лекари (сред тях 51 хирурзи, 20 от които – от “Пирогов”, анестезиолози, акушер-гинеколози, ортопеди, ОПЛ и др.) и 15 м. с., починали от преизтощение и сърдечно-съдови инциденти предимно след извършване на тежки операции, както и след заразяване от болестите на свои пациенти или при катастрофи с линейки.

Нищо друго не може да обедини съсловието ни и да повдигне неговата духовност и морално обаяние така, както подвигът на д-р Черкезов и останалите колеги-герои лекари и м. с. и почитане на себеотрицанието и жертвоготовността им, един от най-характерните признаци на най-човеколюбивата и благородна професия.

Припомняме безпримерния подвиг на 26-годишния лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов: на 15 август 1963 г. той спасява от пламнал автобус 47 пътници и почива от получените си тежки изгаряния. Днес неговото име носи Областната болница в гр. Велико Търново. По традиция, установена от 2005 г., официалното отбелязване на Деня на Спасението се извършва пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред ВМА), на което Ви каним да присъствате или да поднесете венец, както винаги досега.

Смятаме почитането на паметта им в единствения по рода си за целия ЕС Ден на Спасението, официализиран от МС (Решение 1039/20 декември 2012 г., публикувано в ДВ/28. 12. 2012 г.), за общ наш дълг, като освен това ще покаже на обществото колко трудна, отговорна, самоотвержена и дори най-опасна за здравето и живота на хората, които я упражняват, е нашата свещена медицинска професия.

Намираме за уместно и наш дълг да проучим заболеваемостта и смъртността сред тях, която е обезпокоително висока.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.