Приходите на УМБАЛ „Свети Георги” покриват инфлацията и разходите за медикаменти

Университетската болница в Пловдив обслужва 7% от всички пациенти в страната и има статут на третия по големина работодател. УМБАЛ „Свети Георги” не е сред болниците, които чакат държавата да им покрие или опрости натрупаните задължения през последните години. Справяме се и сами, като увеличаваме приходите от клинични пътеки и намаляваме разходите за немедицински и битови нужди, заяви изпълнителният директор на Университетската болница в Пловдив доц. д-р Илия Баташки. Според него от началото на годината ръстът на приходите е 22%, с колкото са се увеличили и текущите разходи, сред които за медикаменти, консумативи и човешки ресурси, заради общата икономическа конюнктура в страната.

          Стабилният резултат на най-голямата болница в Южна България се дължи на повишения капацитет и интензитет на работа, а не на лимитираните цени по клиничните пътеки, които не са променяни от 3 години. Разходите за битови и немедицински нужди са сведени до санитарния минимум, а за 8 месеца сме инвестирали 4,7 млн. лева собствени средства в оборудване на отделения и изграждане на нови звена за лечение на пациенти, подчерта доц. Баташки.

          Новото ръководство на УМБАЛ „Свети Георги” пое управлението на болницата в края на 2005 г. с натрупани дългове към доставчици в размер на 22 млн. лева. За 3 години работа те са се увеличили едва с 1 млн. лева, главно заради по-високите цени на медикаменти и консумативи, обясняват от здравното заведение. Регистрираната инфлация от януари 2006 г. до края на август тази година е 26,3%, което няма как да не влияе и на оперативните задължения към доставчиците. Те, както и текущите разходи за заплати на персонала, ежемесечните данъци и осигуровки, се погасяват редовно, показват финансовите разчети.

          Общите задължения на държавните болници са нарастнали тази година до 250 млн. лева, като само 1/10 част от тях са на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. Здравното заведение обслужва 7% от всички пациенти в страната, а капацитетът от 1 297 легла и лечение по всички клинични пътеки му дава статут на третия по големина работодател  с 2 500 души персонал, след частните „Кремиковци” и „Лукойл Нефтохим” – Бургас. Това е и основната причина годишните приходи на болницата да надхвърлят 80 млн. лева, но да се поддържа и един нормален средно месечен дефицит, който се погасява, обясняват от УМБАЛ „Свети Георги”.

Tags: , , , ,

Comments are closed.