Отличията на БЛС

По повод Деня на българския лекар (отбелязван от 1994 г., т. е. за 23-ти пореден път) БЛС раздаде своите отличия.

Нека имаме чувство за историзъм – то е част от общата култура и без него интелектът е нула!

Първото отличие ма български лекари го създадехме ние, успоредно с инициативата ни през септември 1994 г.: 19 октомври да бъде честван като Ден на българския лекар и да обявим св. Иван Рилски Чудотворец за наш покровител. Отличието носеше име – “Почетен знак “Български лекар”; носители са му 100-тина колеги, предимно видни професори; представляваше кръгъл нагръден знак от позлатен емайл, изработван в Държавния монетен двор; и матрицата, и производството бяха за наша лична сметка. През 2000 г. създадохме и званието “Лекар на България”, с което удостоявахме знаменити наши лекари, съвместно с МЗ, БЛС, СУБ и БАН; първият му носител беше проф. Александър Чирков.

Но тогавашният председател на БЛС – търговецът на мазут Агент Жеко, създаде отделни отличия, чиито носители бяха определяни само от БЛС – “Лекар на годината” и Почетен знак на БЛС – златен и сребърен. Така нашите звания и знаци отпаднаха от само себе си. А и имаше ли нужда да пилеем допълнително енергия и средства (признава ли ти ги някой); пък и да не всяваме разногласие с БЛС?

Това са историческите данни, нека да ги уважаваме.

За т. г. бяха наградени десетки лекари, но ще споменем само по-видните отличия.

Проф. Красимир Методиев, микробиолог, ръководител на Катедра “Предклинични и клинични науки” в МУ – Варна, президент на ИМАБ – за изключителен принос за издигане авторитета на медицинската наука и здравеопазване в България: през последните 25 години той е осигурил стипендии за над 150 колеги за специализиране в чужбина за 1, 2, 3 и повече години; отделно над 120 са стипендиите в израелски университетски болници;

Проф. Карен Джамбазов, нац. консултант по УНГ, изп. директор на УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, почетен гражданин на Пловдив: за 5-те години негово управление просрочените задължения на болницата от 17 млн лв са намалели наполовина; увеличил е броят на клиниките и отделенията с положителен финансов резултат; през последните 4 години дружеството е отчело печалба от 10 млн лв;

Лекар на 2016 г. е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия при ВМА, извършил десетки чернодробни трансплантации, почетен член на Френската академия по хирургия.

Честито на всички отличени колеги!

Да пребъде през годините Денят на българския лекар – нашето най-голямо общо постижение, което трябва да поддържаме ежегодно и да бъдем горди, че сме приели най-великия български светец и небесен покровител на народа ни за наш покровител!

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.