УМБАЛ „Свети Георги” в топ 10 на многопрофилните болници в България

Лечебното заведение държи 7% от пазара на медицински услуги у нас, има 2 500 служители, което го нарежда сред първите 5 големи работодатели.
Пловдивската университетска болница „Свети Георги” е втора поред в Топ 10 на най-добрите български здравни центрове с капацитет над 400 легла, съобщиха от там. Тя е и единственото лечебно заведение от Пловдив, което е включено в класацията. Престижната оценка се дължи на факта, че лечебното заведение държи 7% от пазара на медицински услуги в страната и при по-ниски разходи има висок оборот на наличните 1345 легла. В болницата работят над 2 500 лекари, сестри и санитари, което я нарежда сред първите 5 големи работодатели у нас, уточниха от ръководството.

Списъкът на здравните заведения отличници е изготвен от екип на Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Проучването е част от научен проект за болничния мениджмънт с ръководител доц. д-р Петко Салчев, обясниха от УМБАЛ „Свети Георги”.  Данните са предоставени от Националната здравноосигурителна каса и показват състоянието и развитието на медицинските центрове през последните три години – от 2006 до 2008 г. включително.

Справката за финансовото състояние на УМБАЛ ”Свети Георги” показва стабилност и през 2009 г. За шестте месеца на настоящата година приходите надхвърлят 47 млн. лева, като до края на годината се очаква те да достигнат 90 млн. лева. Болницата влага собствени средства за реновиране и оборудване с модерна апаратура на основните си клиники и звена. Направените капиталови разходи само за първото полугодие на 2009 г. са в размер на 2 052 млн. лева, а общо за последните 4 години – 12,622 млн. лева, подчертаха от финансовия отдел.

От началото на 2009 г. са извършени и текущи ремонти за 866 хил. лева за хигиенизиране и предотвратяване на вътреболнични инфекции в двете бази – Хирургичния блок на „Пещерско шосе” № 66 и здравните звена на бул. „Васил Априлов” №15.

Tags: ,

Comments are closed.