Д-р Цветан Райчинов ще изпълнява временно длъжността председател на Българския лекарски съюз

Д-р Цветан Райчинов ще изпълнява временно длъжността председател на Българския лекарски съюз. Той е избран чрез тайно гласуване на УС.

За поста се кандидатираха двамата заместник-председатели – д-р Райчинов и д-р Стефан Константинов, но Райчинов е получил 7 гласа, а конкурентът му – 6, затова той ще ръководи организацията два месеца до провеждането на събора на БЛС, пише „Дневник”. Висшият форум е насрочен за периода от 9 до16 октомври, уточнява изданието. Тогава ще бъде избран нов председател с мандат от 3 години.

„Ще настояваме за промени в Закона за здравното осигуряване, тъй като в последните години бяха премахнати текстовете, които гарантират сключването на рамковия договор и бяха дадени изключителни пълномощия на здравната каса, а на практика съсловните организации бяха изключени от този процес”, коментира д-р Райчинов, цитиран от „Сега”. „Българският лекарски съюз няма да търпи корупцията. Като съсловна организация ще положим максимални усилия това явление в здравеопазването да изчезне”, казал още д-р Райчинов, цитиран от „Монитор”. „Според д-р Райчинов премахването на рушветчийството не зависи само от БЛС, но и от цялото общество, което по думите му не бива да търпи това явление. При ефективна система за заплащане на медицинската помощ и строг контрол явлението корупция ще изчезне, убеден е д-р Райчинов и уточни, че недофинансирането в здравната система е причина за това.

Управителният съвет е определил и седемте души, които ще водят преговорите по НРД-2010 г. В състава на преговарящите влизат: д-р Цветан Райчинов, д-р Стефан Константинов, д-р Димитър Ленков, д-р Кирил Еленски, д-р Пламена Вълчева, д-р Милен Чолаков, проф. Тодор Чернев, пише „Дума”. Националният рамков договор за 2010 г. трябва да бъде подписан до средата на октомври, уточнява „Телеграф”.

www.zdrave.net

Tags: , ,

Comments are closed.