Нов стар министър

Здравният министър в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков е, всъщност, добре познат: д-р Илко Семерджиев, който постави началото на здравната реформа преди 17 години. добра ли е тя или лоша – всеки може да отговори за себе си. ние сме писали и сме се изказвали безброй пъти по нея, обсъждали сме задължителното членство в БЛС, регистрирането на всички ЛЗ по Търговския закон, монопола на НЗОК, меркантилизирането на свещената медицинска професия. Дали сме били прави или не – всеки ще прецени според възгледите си.

В своето първо изказване по “Неделя/150” новият стар министър заяви, че “всичко добро (сторено от предшественика му Москов) ще бъде запазено и надградено”. Ще възстанови прекратения договорен процес между Касата и БЛС, ще защити свободния избор на пациента и ще гледа да се справи с (наистина – непривична досега у нас!) листа на чакащите, в който вече са записани 4000 пациенти.

Вероятно ще премахне и т. нар. “пръстов идентификатор”, който няма подобие никъде другаде в ЕС и света (“Ако е добро, защо не са го въвели в Германия?”, питаше един колега); против него е и съсловната организация.”

Самата Таня Андреева, макар и министър само за 1 година, изнесе непознат до днес факт: че е организирала проект, одобрен и от Брюксел, за въвеждане на личната здравна електронна карта – далеч по-стойностна от въпросния идентификатор, но служебният ѝприемник го е спрял. Тя остро разкритикува и насилствено наложената, но неработеща и несполучлива Здравна карта, която е била изготвена своеволно от чиновниците в МЗ, без съобразяване с предложенията от РЗИ в страната; изказа се с неприязън и срещу доплащането, което здравноосигурените пациенти неведнъж са принудени да правят. Накрая безкомпромисно определи лимитите като абсурд. (Е, не са ли?!).

“Здравеопазването стана повече бизнес, отколкото – грижа – справедливо отбеляза в интервю по бТВ бившата здравна министърка д-р Таня Андреева. – Всички досегашни министри оттогава (от въвеждането на здравната реформа, бел. Т. Н.) до днес се опитват да коригират системата, но тя съществува. Смисълът на здравеопазването е как човек да живее по-дълго и в по-добро здраве. и Чърчил го е казал: “Хората са най-големият капитал на една държава.”

 

КОМЕНТАР. Наистина, вече над 20 години наред дъвчем едни и същи проблеми: меркантилизирането на Медицината, монополът на Касата, неосъщественото остойностяване на лекарските дейности, липсата на продължаващо обучение и на лична здравна електронна карта, неосъществената Национална здравна карта, лимитите, регулативните стандарти, източването на Касата, налаганите от нея безбожно високи глоби за най-незначителни пропуски, отказът за намаляване на ДДС за лекарствата, липсата на профилактика и здравна промоция на населението, лекарската етика, отношението към пациентите. Където бръкнеш – блика гной и се разнася смрад. “Надоело”, казват руснаците (“Омръзна ни!”).

Всички тези проблеми са добре известни на новия стар министър и неговия също нов-стар екип. Безспорно, невъзможно е те да бъдат коригирани за един служебен мандат от 2-3 месеца (ако изобщо бъде съставено правителство след извънредните избори на 26 март при наличието на тази многообразна и сложна политическа палитра).

Желаем успех и на служебния, и на всички последващи здравни министри, защото здравеопазването ни от година на година затъва все повече!

Бог да пази Майка България!

Tags: , , ,

Comments are closed.