Прочетено

“Дори листата на чакащите пациенти да бъде премахната административно, те няма да намалеят, напротив, очаквам т. г. да се увеличат още повече. Причината е, че листата не епродукт само на эинансовите ограничения на болниците при заложените им твърди бюджети. Тя е продукт и на свръхадминистрацията на системата, както и на останалите ограничения – здравната карта напр. М. г. беше въведен задължителен болничен престой. Това е един много тежък лимит, който не е променен и ще доведе до удвояване, можи би и утрояване на листата с чакащи пациенти. Настоящият НРД няма да облекчи с почти нищо и тях, и лекарите.

Причината е много проста. Когато на малко на брой легла трябва дълго време да лежат болните, каквото е изискването, се стига и до листа на чакащите заради невъзможност за нови хоспитализации. Второ, при изтекъл болничен престой и необходимост от продължаващо лечение, пациентът ще бъде изписан, а тези, които са се подобрили и могат да се приберат вкъщи, ще продължават да лежат заради лимита от болничен престой. Този престой противоречи на законодателството.

Здравната карта, въведена от министър Москов, е атакувана по съдебен ред и за нея се очаква решение.”

 

Д-р Николай Болтаджиев,

Нац. сдружение на частните болници, в. “Труд”

###

 

“Не споделям оптимизма относно подписването на НРД/2017. В едно подписване няма нищо повече за здравната система от една символика на разбирателство между БЛС и НЗОК и позитиви за политическото лице – министъра, който скрепява накрая като гарант на договора. Законът (за здравното осигуряване, бел. Т. Н.) бе така изменен през последните години, че всички решения, които Касата и МЗ смятат, че са добри, могат да се наложат и без БЛС. Така от тази гледна точка това, че е подписан НРД, не дава на никого по-големи правомощия.

Пръстовият отпечатък е този минимален дразнител, който преля чашата. Той е най-дълго коментираната тема в здравеопазването. Когато трябваше да се въведе, се изприказваха куп лъжи какъв епохален ефект щял да има върху здравеопазването. За съжаление и сега темата за отмяната на идентификатора ще продължи да занимава цялото общество и да се представя като нещо много важно. Истината е, че той нито помогна, нито навреди. Ръководството на здравеопазването, което междувременно се смени, можеше просто да оттегли жалбата до съда, която бе внесла предишното. Вместо това виждаме позиция, че въвеждането на идентификатора в извънболничната помощ се отлага за 2019 г.

Прочетох предизборните програми на някои партии; те са копи пейст. Това, което се вижда, е, че има обещания, които са давани и преди, и за които нищо не е направено. Но като някой ми каже “реформа”, винаги следва въпросът: кажи ми конкретни стъпки.”

 

Д-р Стефан Константинов, в. “Стандарт”

 

 

###

 

“Да се преборим с бедността и демографската криза!”

(Пламенен предизборен лозунг на Карадайъ).

 

Коментара оставям за вас…

Впрочем, защо да не го направим и ние.

Чул, значи, човекът, че тези ключови думи напоследък се въргалят в “медийното пространство”, както обичат да се изразяват някои социолози, па се навел, грабнал ги и ги сложил в устата си.

“Сполука”, “Промяна”, “Езикът на омразата”, “Интеграция”, “Евроатлантически ценности”, “Вашата Родина България” и пр. са други трафаретни (обичайни) изрази-клишета, които т. нар. политици употребяват дори без да се замислят.

В случая: как г-н Карадайъ конкретно ще се пребори с бедността и особено – с демографската криза, не става ясно, защото ни не се обяснява. Виж, ако тези понятия бяха живи хора, щяхме да ги изправим на един тепих срещу някой мазен пехливанин и той, не ще и дума, щеше да ги тръшне по гръб. Да, ама те са някакви понятия, голи думи. Важното е, че пресният партиен лидер има добри намерения и цял трепти от желание да го направи.

Преди 2 години Борисов бодро ни обеща 70 000 новородени българчета годишно. Как щеше да го направи, ни е малко неудобно да го поясним или нагледно покажем. Не че не го можем; доказвали сме го…

Само че – нещо не стана. Родиха се 58 000; печален национален рекорд. Нещо не искат младите българки да изпълняват партийното му поръчение. Пък и повечето от тях забягнаха от Майката-Родина. И ще раждат деца на американците или на германците.

Карадайъ, слава, Богу, не спомена цифри. Но уверено обеща да пребори демографската криза! Направо ще я хвърли на тепиха чрез хватката “заден суплес” и ще я тушира.

Впрочем, политикът-пехливанин е прав. Така или иначе, неговият верен електорат чинно и почтено изпълнява призива му. Това си му е в традициите и религиозните канони.

И до 20-тина години (ако не и по-рано) ще претопи потомците на Аспарух, Симеон и Левски…

Оттам до превръщането на България в Туна вилает има само един султански ферман…

###

“Преди изборите всеки контролира, демонополизира и остойностява. Като дойдат на власт, единствено се стремят да остойностяват монополния си интерес безконтролно!

А истината е следната: равностойни здравни фондове и пациентът да избира къде да се осигурява, а лекарят – с кой от тях да сключва договор за работа.”

 

Анонимен, здраве.нет

 

Коментар. Колко пъти сме писали по тези въпроси. В интерес на истината, скоро след създаването на Касата-монополист се нароиха над 25-6 частни здравно-осигурителни фондове, които тръгнаха, макар и плахо, но впоследствие чрез закон бяха принудени да се преобразуват в здравно-застрахователни и дейността им замря, може би вече е нулева.

Докато политиците престанат с лицемерието си, докато се натуткат, българите намаляват и изчезват от лицето на земята…

Някои журналисти вече измериха и скоростта: с 6 души на час. Засега…

Вече сме малко над 7 млн, поне по данни от НСИ. А в годината на преврата срещу Живков сме били 9 млн. Това ли е тя, прехвалената демокрация, донесла ни свободно разпространение на наркотици (вече са десетки нови синтезирани, някои от които – смъртоносни още с първата доза), безработица, мизерия, всеобща разруха, духовно опустошение и отчаяние? Оттам – и икономическата миграция (също толкова на брой младежи, които масово бягат от собствената си Родина.

Непосредствено след 9 септември българската майка юнашка е раждала близо 180 000 деца. Днес те са около 58 000.

По раждаемост заемаме 212-то място в света (8,8 на хиляда), по обща смъртност – второ (с 14,5 на хиляда; при 8,9 в ЕС).

Във война ли сме?!

Да, политиците ни я водят, тази безмилостна война, със собствения си народ.

Та нали зловещите американски пирати Ран (помните ли го – онзи с превръзката на окото?) и Ът ни завещаха да станем 5 млн. И всички тогавашни т. нар. народни представители единодушно – до един!! – им ръкопляскаха и безапелационно приеха да изпълняват злокобния им план. Така ли на се намери поне един “да изока”, по израза на Чудомир, да се възпротиви, да попита: защо, как?!

Tags: , ,

Comments are closed.