Алчност – и спрямо родилките?!

Дума дума отваря…

В горния текст, в който описахме личността и дейността на един колега-благородник, стана реч за алчността.

Неведнъж сме я обсъждали в нашето издание. И сме я заклеймявали.

Да, лекарят трябва да бъде най-добре платеният професионалист във всяко уважаващо себе си общество. Но не и да прилича на мутрите – по наглост, безсрамие и ненаситност… Съзнаваме, че – за пръв път – изписваме подобни горчиви думи, но те, за жалост и позор на съсловието ни, имат покритие с някои колеги. Безспорно, никъде в Хипократовата клетва не се споменава за безплатна дейност. Напротив, в последното ѝ изречение се казва, че обществото трябва да осигури на лекаря добър и спокойне живот, за да се радва на изкуството си.

Помним не особено далечното минало, когато ние, младите лекари, работехме за заплата 110 лв и 50 ст., а 200 лв при възрастните бяха цяло събитие, будещо завист. За рушвет от пациентите не можеше и да се помисли. Нашите 4 деца бяха родени в “Майчин дом” без да се бръкнем в джоба нито за левче.

Днес изборът на екип е 900 лв. Плюс парите от КП, изплащани задължително за всяко акуширане. Плюс още няколко стотачки в шепата на акушер-гинеколога. В частните клиники се “кихат” 5, дори 7 (седем!!) хилядарки, колкото за цял нов автомобил! То бива алчност, но чак пък толкова – не бива.

Крайно време е частните ЛЗ да не изсмукват обществените ресурси от НЗОК! Имат си ценоразпис; който пациент желае – да заповяда, ако иска да плаща и милион. Но да бъдат изнудвани бременни жени, замъчили се да стават майчици – това си е цинично, направо – безбожно!

Впрочем, Бог отдавна излезе от съзнанието и на политици, и на държавници. Но мястото му при лекарите трябва да бъде циментирано завинаги. Фактите обаче са други. И жалки.

Как тогава да бъде стимулирана раждаемостта, особено сред качествените родители – образованите, интелигентните, почтените, които не знаят да крадат и мамят?

Tags: 

Comments are closed.