Докога ще чакате да ви бият, колеги?

Отново пребити лекари, този път – в бургаска болница. Нещо повече – на охранителя (?!) са счупени носът и… глезенните връзки; претърпя и операция. Насилникът е пиян и дрогиран примитив.

На другия ден целият персонал излезе на мълчалив протест пред портала.

И – толкоз.

Докога ще чакате да ви бият, колеги? Няма нищо по-просто от отпора срещу побойниците, ако те биват незабавно подвеждани под съдебна отговорност по чл. 131, ал. 2 от НК. Той предвижда по-строги наказания при причиняване на лека, средна и тежка телесна повреда на длъжности лица, като прокурор, съдия, полицай, следовател по време на изпълнение на служебните задължения. От 3 години към тези лица бяха добавени и медицинските специалисти. Горд съм да съобщя, че предложението е мое, публикувано е във в. “Български лекар” преди 6 години; пое го Лекарският съюз, предложи го здравният министър Десислава Атанасова и бе прието от Парламента.

Така че – с мълчаливи протести нищо не става.

Интересно е, че от десетките нападения над медици само в не повече от три случая побойниците са дадени на съд от директорите на болниците. Защо се смущават да прилагат закона, иди че разбери.

Навремето подобни нападения бяха изключителна рядкост. Лично мен само веднъж ме е гонил пиян циганин с брадва, но успях да избягам. После в милицията го отрезвиха с бой…

Tags: , ,

Comments are closed.