Официализиране на Националния ден на спасението

До Министър-председателя на България
Г-н Бойко Борисов
  
Официализиране на Националния ден на спасението

Уважаеми г-н Премиер Борисов,
На 15 август 1963 младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов самопожертвувателно спасява над 40 пътници от пламнал катастрофирал автобус, като на другия ден единствено той мъченически почива от получените си тежки изгаряния. (По едня случайност датата на подвига му съвпада с големия християнски празник Успение на св. Богородица, майката на Спасителя!) Днес болницата във Велико Търново носи неговото име.

Известни са ни имената на над 100 български лекари (предимно  с хирургически специалности) и 10-тина медицински сестри, загинали поради преумора и напрежение по време на извършвани от тях операции или тежко нощно дежурство, както и след заразяване от пациенти или при пътно-транспортни произшествия с линейки. Десетки са военните и мобилизирани лекари и санитари, които са загинали при извличане на ранени от бойните полета. Много българи с други професии са загинали при спасяване на хора, нападнати от бандити, на давещи се, на затрупани миньори и пр.

От 2005 г. 15 август се отбелязва в много лечебни заведения в страната като Национален ден на спасението (наричан вече “Лекарският 2 юни”) по вече установен и наложил се тържествен ритуал: персоналът излиза пред вратите им точно в 12 ч и с 1-минутно мълчание изразява почитта си към паметта и делото на д-р Стефан Черкезов и всички други техни колеги и останалите българи, загинали при спасяване на пациенти, на нападнати от бандити граждани, на давещи се, на затрупани в забоите и пр. – лекари, медицински сестри, акушерки, полицаи, огнеборци, минни, планински и водни спасители, както и обикновени граждани, пожертвали се при спасяването на други хора.  

Тази наша идея от 2005 г. досега е била подкрепена и съорганизирана от МЗ, БЛС, БЧК, Съюза на учените в България, КНСБ, КТ “Подкрепа”, Общонационално Сдружение “Мати Болгария”, Национален алианс “Живот за България” и други държавни органи и неправителствени организации.
Уважаеми Премиер Борисов,

Молим за Вашата инициатива:

МС да официализира 15 август като Национален ден на спасението, който да бъде отбелязван в цялата страна по подобие на 2 юни – точно в 12 ч с 1-минутно мълчание, придружено от сирени. Това ще бъде нашата признателност към лекарите, медицинските сестри, полицаите, огнеборците, минните, планинските и водни спасители, както и към всички други българи, загинали при спасяване на човешкия живот.

Следващата стъпка може да бъде още по-мащабна: Ваше предложение до ЕС – датата 15 август да стане общоевропейски ден на спасението, което, ако бъде прието, несъмнено ще има огромен морален принос към авторитета на България и нейните самоотвержени хора.

Така ще докажем, че моралните ценности са не по-малки богатства от материалните. И още: че малките народи могат да притежават голяма духовност!

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.