“Граби се този народ безобразно!”

Това извика, със сълзи на очи, един възрастен бургазлия. (Напълно сме съгласни с него, без да питаме защо…)

Ето и неговия случай. Отишъл в частната Университетска (?! – кой и как дава подобни титли?!) “Дева Мария” да му вадят тромб от вената. Поставили му лумбална анестезия и го оставили. След 2-3 часа се довлякъл до старшата сестра, която го уверила, че няма да го оперират. Изпратили го вкъщи, като го предупредили да казва, че е лежал пет дни… Имали наглостта и да му дадат епикризата, в която спокойно пишело, че са го оперирали… Повтаряме името на болницата – “Дева Мария”!

Месец по-късно го приели в Университетска (пак Университетска!?) МБАЛ – Бургас, т. е. бившата Окръжна. Там, пак според “документите” му направили простатектомия, без дори и да го пипнат с пръст.

Морски свинчета ли станаха пациентите, братя лекари?!

Това предадоха по “Господари на ефира” – предаването, което свали само след няколко часа престой цял зам.-министър, досегашен ръководител на друга бургаска болница, издала документ с невярно съдържание.

В случая директорката на РЗОК – Бургас обеща да направи проверка за… един месец.

В същия ден по Нова ТВ излъчиха д-р Светослав Неделчев, дългогодишен директор на Общинска Болница – Провадия. Колегата с право се оплакваше от недостиг на средства и кадри: останали са само лекари и сестри на възраст. И как иначе – лекар със специалност получава 720 лв. Какво беше казал Сталин, когото някои още обожават: “Кадрите решават всичко!” И, още: “Има човек – има проблем. Няма човек – няма проблем.”

Като напуснат (чрез пенсиониране или преместване на друго място, пък дори и по естествен път), проблемите на подобни общински болници ще се решат: ще бъдат затворени не поради дългове, а на поради липса на кадри.

Пак същият ден (7 юни), привечер, по бТВ председателят на БЛС д-р Венцислев Грозев сподели огорчението си от нападките на съсловието по медиите и правилно отбеляза: “В битката лекар – пациент няма победители.” Относно случая с Онкоболницата, чийто директор бе уволнен заради обвинения, че закупувал прескъпи и с изтекъл срок на годност онколекарства, д-р Грозев заяви: “Ако това е вярно, нека си понесе цялата отговорност. Но преди да се докаже вина, не бива да се огласява.”

Изявления, будещи размисъл. Лошото е, че никой не може да забрани на медиите да търсят сензации и да осведомяват обществото за всяка “гнила ябълка”. Да погледнем себе си в огледалото. Да, съгласни сме с д-р Грозев, че преобладаващата част от колегите са почтени. Но нима документните измами са изолирано явление?

Иначе в битката между лекар и пациент, която като че ли се усилва, “стимулирана” от клиничните пътеки, регулативните стандарти и лимитите,  ще има само губещи – и двете категории…

Докато, най-после, не бъде разбит монополът на НЗОК.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.