Как протестират българските лекари?

БЛС съвсем справедливо изригна срещу традиционните своеволия на отдавна одържавената Каса-монополист да не изплаща пълноценно труда на колегите. Впрочем, нейните хитрувания са от самото ѝ създаване: здравните вноски се събират в общия кюп на НОИ, а не в отделен фонд (за което настоявахме още в началото ѝ, но, както обикновено, никой не ни чу); държавата си изплаща задълженията наполовина; въведени бяха рестриктивните регулативни стандарти и лимити, да не говорим за убийците на Медицината – клиничните пътеки.

И лекарите му намериха “колая” (турц., изхода): чрез документи с невярно съдържание, което си е престъпление, чрез вписване на неизвършени манипулации и дори операции и пр. Също: и с вземане на пари под масата, ако така трябва да бъде назована недопустимата за най-великата професия корупция. Един зъболекар, в чиито ръце не е умирал нито един пациент, вкара Търговията в Храма на Медицината. А там, където Търговията влезе, Медицината излиза…

Няма как да се осъществят справедливите закани на БЛС за протести: лекарите не излизат на тях. Достоверен пример е колко малко бяха те на един протест преди години пред централата на НЗОК: журналистите май бяха повече. Пък и надменната Каса-монополист така и не се трогна.

Не е присъщо на най-интелигентната прослойка на обществото да излиза на улични протести. Колегите много добре знаят, че само ще си изгубят времето. Съсловната (а и изобщо – цялата обществена) енергия отдавна е изгубена.

Лекарите протестират, като просто напускат Родината си. 85% от новозавършилите медици заявяват, че ще го направят. Причините са ясни: мизерното заплащане, което съществува при тях от 9 септември назад.

Нищо по-жалко от този горчив факт.  : .

Така че ще си позволим да посъветваме БЛС да не организира протести – провалът им е предизвестен.

Много повече колеги ще има на Терминал-2…

Tags: , ,

Comments are closed.