XXI Варненски урологични дни: Урологията – чуждото дете?

Както винаги делови, колегиални, достолепни, над 120 (една трета от всички!) български уролози се събраха в хотел “Лилия” на Златните пясъци за традиционните, вече XXI Варненски урологични дни, организирани от един от своите символи доц. Лидия Петкова (не само безспорно най-видният уролог на Североизточна България, но отскоро и изпълнителен директор на МБАЛ “Св. Анна”).

Наистина, доста странно звучи определението “чуждото дете на хирургията и здравеопазването”, което даде за своята специалност един от водещите ни уролози. И той има пълно основание!

4-кратно по-ниски от реалните разноски са стойностите на клиничните пътеки в урологията (точното им определение е: “смешно и жалко”!), но напразни, поне досега, остават настояванията на урологичното ни общество за увеличението им. Необходимо е и осигуряването на PSA-изследването (струва само 10-12 лв) ежегодно за всеки мъж над 50-те. Защото случаите на рак на простатната жлеза са далеч повече от официално заявените 1300 новодиагностицирани случаи.

Недоволство предизвиква свободното рекламиране на препарати против доброкачествена простатна хепорплазия – защото те замаскират първите прояви на рака и отдалечават ранното му диагностициране, толкова благоприятно за успешното лечение. Синдромите на долните пикочни пътища са свързани с доброкачествената простатна хиперплазия и състоянието на пикочния мехур.

На варненската урологична среща бяха отчетени по достойнство чудесните препарати на фирма ASTELLAS (която вече е самостоятелно ЕООД!) – Omnic Tocas и Vesicare. Представена бе и монографията на “Свръхактивен пикочен мехур” на доц. Славчо Кънев, който също определя Vesicare като най-ефективния при лечението на свръхактивния пикочен мехур (повлиява всичките му симптоми, има отлична поносимост от приемащите гои подобрява качеството им на живот.)

Tags: , ,

Comments are closed.