Добри намерения, но ще има и съпротива!

400 млн лв повече ще има следващата година в бюджета на НЗОК (общо са 3,6 млрд лв) . Само дето тя не може да изплати надлимитната дейност на болниците от 70 млн., защото Парламентът няма да й го позволи. До м. май обаче новият й директор проф. Камен Плочев се надява да въведе електронната лична здравна карта. Той ще иска и да бъде ограничен с 30% достъпът на частните болници да обществения ресурс.

Това разбрахме от изявленията на колегата по Програма “Хоризонт”/29 октомври.

Напълно подкрепяме намеренията му, защото са справедливи. И защото неведнъж сме ги изказвали и ние.

Нацията ни неудържимо се стопява, застарява и боледува. Средната ни продължителност на живота е най-ниската в целия ЕС. С колкото и средства да разполага Касата-монополист, те ще биват “изяждани”. Здравеопазването е като кокошка: изяжда всичко, което й пръснеш в курника, до издуване чак до пръсване на гушата, и пак не й стига… Затова към вимето на Касата всяка година се залепват като вендузи нови и нави болници. Уо щеше да има ограничания, уж Националната Здравна карта щеше да ги задържи, след дълги години умуване тя бе въведена, и – веднага отменена от съда. Иди, че прави реформи…

Не виждаме как многоуважаемият проф. Плочев ще успее в безспорно добрите си и честни намерения. Издояващите Касата субекти няма да му позволят да въведе електронната лична здравна карта; за тях много по-изгодно е да си пишат каквито си искат реални или измислени изследвания и диагнози с едната-едничка цел: да приберат повече пари. Дори в една от най-цивилизованите страни – Канада се извършват хиляди ненужни хистеректомии( това безспорно е престъпление – но то така и не спира, въпреки наличието там на въпросния електронен документ. Без съмнение, подобна е практиката и у нас; и тя е улеснена от липсата му.

Против Плочев ще скочат и собствениците на частните болници: нали по Конституция всички ЛЗ са равни, независимо дали са общински, държавни, частни или университетски. И всички те са набутани в Търговския закон. Това го стори баш-реформаторът-зъболекар, който, може би – за награда бе преназначен в служебното правителство; че и с ранг на вицепремиер. Та – съдът пак ще защити частните ЛЗ. “Лош закон – но закон”, гласи една римска поговорка. Не лош – а тъп, ще я допълним ние.

И източването на НЗОК ще продължава во веки веков. До свършека на българската нация.

Tags: ,

Comments are closed.