Министър Ананиев посети УМБАЛ „Св. Марина“-Варна

Днес изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Валентин Игнатов представи отчета за дейността на болницата през 2017г. на открит медицински съвет в присъствието на Министъра на здравеопазването г-н Кирил Ананиев, ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов, областния управител г-н Стоян Пасев, кмета на морската столица г-н Иван Портних, официални гости, преподаватели и лекари.

По-късно министърът посети отделението по детска онкохематология и раздаде подаръци на малките пациенти, болничната аптека, в която видя модерния робот за разтваряне на цитостатици, отделението по нуклеарна медицина и се срещна с медиите. Министър Ананиев коментира, че правилното управление на болницата, високотехнологичното оборудване и квалифицираният медицински персонал са верният път за високите резултати. „По-добре средствата, които се дават за лечение на български граждани в чужбина да се инвестират в болниците в страната, за да се лекуват хората тук, а защо не утре ние да лекуваме чужденци в България“, коментира още министърът.

От отчета за 2017г. стана ясно, че  УМБАЛ „Св. Марина“- Варна разполага с 1 392 легла. В болницата работят общо 2 073 човека, между които над 529 са висш медицински персонал – висококвалифицирани университетски преподаватели, национални и регионални консултанти.

Най-голямата болница в Източна България, която вече е утвърдена като европейското лице на българското болнично здравеопазване, предлага на пациентите комплексно медицинско обслужване, включващо доболнична, болнична и спешна помощ, диагностика с най-модерна и високотехнологична апаратура и експертна медицинска дейност. Тук българските пациенти могат да получат високоспециализирани медицински дейности, диагностика и лечение, за които до скоро се налагаше да пътуват извън страната и да плащат непосилни средства на европейските болници.

Предстоят да бъдат изградени и закупени нова ангиографска лаборатория за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания, апаратура за дълбока мозъчна стимулация, висок клас анестезиологичен комплекс, локална котелна инсталация и полисомнографски център, както и да бъде внедрена радиосинтезна система за продукция на пациентски дози от радиофармацевтици, базирани на галий 68.

В началото на 2018г. болницата получи акредитационна оценка „отлична“ за цялостна медицинска дейност за срок от пет години, а на 14 март правителството я определи като Университетска болница за този срок.

Поддържането и развитието на материалната база е съществена предпоставка за осигуряването на качествено обучение на медицинските специалисти, тъй като има задължително практическо обучение по предклинични и клинични специалности. В МУ-Варна се обучават над 5207 студенти, специализанти и докторанти, между които и 1400 студента от 44 страни, основно от страни членки на ЕС. Всички те получават в МУ-Варна теоритична и практическа подготовка, съответстваща на най-добрите европейски и световни университети.

Tags: , , , ,

Comments are closed.